BiH
1

Novi sistem apliciranja za britansku vizu za građane BiH

FENA
Vize za građane BiH nisu poskupjele, ali se promijenio sistem apliciranja za britansku vizu i to se sada naplaćuje.

Ovo je odgovoreno danas Agenciji Fena iz britanske ambasade u BiH na molbu za komentar vijesti da su poskupjele britanske vize za građane BiH. Naime, Velika Britanija iako članica Evropske unije nije i članica Šengenskog ugovora pa je i nakon vizne liberalizacije ostala potreba da građani BiH moraju imati vizu za ulazak u ovu zemlju.

Iz Ambasade kažu da su se do prošle sedmice aplikacije za vizu predavale u Ambasadi. Sada to radi komercijalni partner čija usluga se naplaćuje 59 britanskih funti.

"Mi nemamo nikakvih informacija o poskupljenu cijene vize", kažu u Ambasadi.

Navode da se vizni režim s Velikom Britanijom redovno revidira, ali da trenutno ne postoji plan da se ukinu vize za građane BiH kao ni drugih zemalja zapadnog Balkana.

Također kažu da britanski i bh. zvaničnici, kao i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, redovno razgovaraju o ovoj temi.

Vijest o poskupljenju viza za Veliku Britaniju objavio je danas Namik Alimajstorović, putem BHinfodeska iz Birminghama, ustvrdivši da od 27. marta nosioci bh. pasoša koji vizu budu tražili u Sarajevu te usluge plaćaju 59 funti skuplje.

Alimajstorović je, također, ustvrdio da britanska vlada nije ukinula vize za građane Bosne i Hercegovine zato što to bosanskohercegovačka vlada u zvaničnoj pismenoj proceduri od nje nije tražila.