Transparency Inernational BiH
0

Novi set izmjena zakona daje vladajućoj eliti apsolutnu moć

FENA
Transparency Inernational BiH osuđuje nedavne prijedloge izmjena Zakona o sukobu interesa, Izbornog zakona i Zakona o državnoj službi kojima vladajuća koalicija pokušava osigurati sebi apsolutnu vlast.

"Najave novih zakonskih rješenja, prijedlozi novog Zakona o sukobu interesa, Izbornog zakona i Zakona o državnoj službi potekli od vladajuće koalicije, jasan su znak da u izbornoj godini planiraju Bosnu i Hercegovinu vratiti 15 godina u prošlost, a sebi osigurati apsolutnu vlast.

Novim Zakonom o sukobu interesa BiH namjerava se potpuno obesmisliti institut sukoba interesa i tako omogućiti vladajućoj eliti da se može baviti privatnim interesom za vrijeme obavljanja javne službe, a uz sve to građani čak neće ni moći prijaviti sukob interesa", saopćeno je iz TI BiH.

Ističe se da se, kako je TI BiH u nekoliko navrata već upozoravao, "radi o prijedlogu zakona koji se suprotstavlja međunarodnim obavezama Bosne i Hercegovine, direktno usmjerenom protiv interesa građana i javnog interesa u cjelini, jer će građanima biti onemogućeno da prijavljuju sukob interesa, a javni zvaničnici će praktično biti potpuno zaštićeni".

"Prijedlog Zakona omogućava javnim zvaničnicima i da se nesmetano angažuju u privatnim preduzećima, te se privatni interes pretpostavlja javnom.

Također, umjesto da se pooštri kaznena politika, Zakon predviđa samo novčane kazne za počinioce, koje, u poređenju s mogućnostima koje prijedlog Zakona daje javnim zvaničnicima za sticanje ogromne lične dobiti, imaju samo simboličan karakter", navodi se.

Da je vladajuća koalicija ozbiljna u svojim namjerama potvrđuju, ističe TI BiH, najavljene izmjene Izbornog zakona, koje je uputila SDA, "prema kojima će se kandidatske liste na izborima zatvoriti, te se više neće moći glasati za pojedince na listi, već samo za listu stranke, čime bi se uvela kategorija da osvojeni mandat na izborima pripada stranci, a ne poslaniku".

"Na taj način bi se ojačala i onako apsolutna moć stranačkih vođa, unutar potpuno nedemokratskih stanačkih struktura, što bi bio još jedan korak unazad i povratak autoritarnim oblicima vladavine.

U istom svjetlu treba gledati i na SNSD inicijativu za izmjene Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, prema kome bi se pomoćnicima ministara, sekretarima u državnim institucijama i ministarstvima, ali i šefovima kabineta, te direktorima ureda i agencija oduzeo status državnog službenika," ističe se.

TI BiH smatra da je krajnji cilj ove inicijative omogućavanje da, osim ministara i zamjenika, još niz pozicija u okviru ministarstava bude postavljan po političkoj liniji, a ne kao dosad da to budu profesionalci nezavisno od toga koja stranka vrši vlast, a sve to da bi se osiguralo da podobni stranački, a ne stručni, kadrovi rade isključivo u interesu stranačkih gospodara.

"Imenovanje kadrova prilikom svake promjene vlasti, odnosno postavljanje samo podobnih kadrova, predstavljao bi udar na demokratičnost u državnoj službi, što bi dovelo do potpunog preuzimanja političke kontrole nad institucijama BiH", ističe TI BiH.

TI BiH upozorava domaću i međunarodnu javnost da bi usvajanje takvih zakonskih rješenja bilo u direktnoj suprotnotsti s osnovnim demokratskim principima i direktno usmjereno protiv interesa građana.

"Stoga će se TI BiH obratiti svim relevantnim domaćim i međunarodnim organizacijama s ciljem da ovakvi nedemokratski pokušaji urušavanja pravnog sistema BiH budu spriječeni. U suprotnom, dalje djelovanje organizacija civilnog društva i njihova saradnja s državnim institucijama izgubit će svaku svrhu", navodi u saopćenju TI BiH.