BiH
16

Novi saudijski kralj je "šerif" porodice, borac protiv korupcije i vjerovatno teško bolestan

Klix.ba
Salman bin Abdulaz Al Saud (Foto: EPA)
Salman bin Abdulaz Al Saud (Foto: EPA)
Nakon smrti kralja Abdullaha, Saudijska Arabija je brzo najavila da će jedan od njegove braće, princ Salman, naslijediti saudijski tron.

Princ Salman bin Abdulaz al Saud (79) je bio ministar odbrane i potpredsjednik vlade Saudijske Arabije, vitalni američki saveznik na Bliskom istoku, već godinama. Kao i njegov prethodnik koji je preminuo i Salman je jedan od nekoliko sinova osnivača Saudijske Arabije, kralja Abdulaziza.

Salman je bio guverner saudijske prijestolnice Rijada gotovo pet decenija kroz koje je taj grad prošao značajne promjene. Kada je on postao guverner Rijad je imao 200.000 stanovnika, a danas ima više od sedam miliona. Poznavaoci prilika kažu da je Salman uradio mnoge dobre stvari za Rijad te da se borio protiv korupcije.

Robert Jordan, bivši američki ambasador u Saudijskoj Arabiji je za CNN izjavio kako smatra da je Salman dobro pripremljen za posao koji ga čeka, odnosno za preuzimanje kraljevskog trona.

Osim toga, budući da većina članova kraljevske porodice živi u Rijadu, Salman je bio i porodični "šerif", on je bio čovjek koji se brinuo da u porodici sve funkcionira te da ono što ne treba ne ide u javnost, da se ne izlažu previše publicitetu i slično, smatra Bruce Riedel koji je za CIA-u radio 30 godina.

Budući da je već 2012. godine odlučeno da će on naslijediti kralja Abdullaha, vodio je važne poslove u kraljevom kabinetu, tako da ima bogato iskustvo. Tačnije, on dolazi na prijestolje u skladu sa onim što je njegov prethodnik odlučio, jer su takva pravila.

"Mislim da ćemo gledati nastavak vrlo slične politike, vrlo slične dinamike", smatra James Zogby, predsjednik Arapskog američkog instituta.

"Kraljevstvo se modernizira, ono se mijenja, to je reforma i ona će trajati u narednih nekoliko desetljeća", dodao je.

Salman je jedan od najmlađe Abdullahove braće, ali zapravo sa 79 godina uopće nije mlad. Postoje neka nagađanja da i on ima ozbiljnih zdravstvenih problema, no kako su mediji u toj zemlji pod strogom kontrolom države, o tome se u javnosti ništa ne zna.

Neki zapadni mediji su javili da ima problema s demencijom te da vjerovatno boluje od Alzheimerove bolesti.

Ono što je također interesantno je to da je jedna od prvih stvari koju će Salman uraditi to da imenuje najmlađeg brata, princa Muqrina, za svog nasljednika, što je Abdullah već u martu uradio. Muqrin ima 69 godina, bivši je šef obavještajnih službi Kraljevstva, a ima navodno i dobre veze sa svjetskim liderima. Međutim, ima i kritičara. Muqrinova majka nema kraljevsku krv, što je ključno pitanje za neke ljude u Saudijskoj Arabiji.

Princ Salman bin Abdulaziz je, dakle, preuzeo kraljevski tron Saudijske Arabije.

Salman je rekao da se Kraljevina sastoji od plemena i regija. "Ako nam se nametne demokratija, svako pleme i regija će imati svoju političku stranku", navodi se u jednoj prepisci koju je objavio Wikileaks prije nekoliko godina.

Interesantno je i to da je na Salmanovom zvaničnom Twitter profilu odmah jutros promijenjen opis njegove funkcije, umjesto princ, sada piše kralj.