BiH
0

Novi sastanak šestorke 23. ili 24. januara

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sasatanak lidera šest političkih stranaka koje čine vldajuću većinu u BiH bit će održan 23. ili 24. januara u Širokom Brijegu. Precizan datum bit će poznat početkom naredne sedmice.

Domaćin novog sastanka vladajuće šestorke bit će Božo Ljubić, predsjednik stranke HDZ 1990, potvrdio je za Dnevni avaz Dražanko Primorac, portparol ove stranke.

Sasatnku bi trebali prisustvovati lideri HDZ 1990 Božo Ljubić, HDZ-a Dragan Čović, SNSD-a Milorad Dodik, PDP-a Mladen Ivanić, SDA Sulejman Tihić i SBiH Haris Silajdžić.

Očekuje se da će biti otvoreni ozbilji razgovori o ustavnim promjenama u BiH, a posebno u svijetlu nedavno istaknutih stavova predstavnika hrvatskih i srpskih stranaka o budućem uređenju BiH.

Nakon Širokog Brijega šestorka će razgovore o Ustavu nastaviti u Briselu, odakle bi im uskoro trebao stići poziv evropskog komesara za proširenje Ollija Rehna. Prema Ljubićevim ocjenama, bio bi veliki napredak ako bi šestorka u Brisel došla sa dokumentom koji bi predstavljao okvir u kojem će se ustavne promjene odvijati, na čemu će on i insistirati.