PSBiH
0

Novi rokovi za verifikaciju devizne štednje

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici podržao principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje.

Cilj predloženih izmjena je da se omogući entitetima i Brčko Distriktu BiH da građanima propišu dodatne rokove za verifikaciju devizne štednje.

Donošenjem ovog zakona Federacija Bosne i Hercegovine, Republika Srpska i Brčko Distrikt BiH mogu propisati nove, dodatne rokove za podnošenje zahtjeva za verifikaciju devizne štednje u trajanju od najmanje dva mjeseca, s tim da će postupak verifikacije biti završen najkasnije do 31. decembra 2012. godine.

Donošenje ovog zakona u interesu je vlasnika devizne štednje koji su iskazali interes za verificiranje svoje štednje i nakon isticanja ranije definiranih rokova.

Zahtjev poslanika Azre Hadžiahmetović i Beriza Belkića da se Prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti razmatra po skraćenom postupku, nije prihvaćen, pa će predloženi zakon biti razmatran u redovnoj proceduri.

Nakon što Kolegiji nije postigao saglasnost o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, poslanici danas u drugom krugu glasanja nisu podržali principe ovog zakona.

Prihvaćeni su izvještaji zajedničkih komisija oba doma o postizanju saglasnosti o identičnom tekstu Zakona o dopuni Zakona o upotrebi i zaštiti naziva BiH i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji pravnih osoba koje osnivaju institucije BiH.

Nakon što Kolegij nije postigao saglasnosti o Godišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2010. godinu, poslanici su se danas o njemu izjašnjavali u drugom krugu glasanja i nisu ga primili k znanju.

Nije prihvaćen ni prijedlog zaključka zastupnice Aleksandre Pandurević u vezi s ovim izvještajem.

Poslanici su prihvatili Odluku o produženju mandata i izmjeni misije pješadijske jedinice Oružanih snaga BiH u operaciji Snaga međunarodne sigurnosne pomoći (ISAF) u Islamskoj Republici Afganistan.

Usvojen je Izvještaj iz oblasti poljoprivrede za BiH za 2009. godinu. Primljena je k znanju Informacija o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 31. decembar 2010. godinu.

U vezi s tim usvojen je zaključak koji je predložila nadležna parlamentarna komisija da se zaduži Ministarstvo finansija i trezora BiH da u najkraćem roku izradi i dostavi informaciju o neangažiranim sredstvima po odobrenim kreditima i iznosu troškova koji se plaćaju za neangažirana sredstva.

Prijedlog zaključka koji je predviđao da se traži od Ureda za reviziju institucija BiH da u narednom periodu izvrši reviziju Centralne banke BiH nije dobio podršku poslanika.