Alkalaj - Mirel
0

Novi razgovori o realizaciji Mape puta

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj sastao se danas s direktorom Direkcije za BiH, Srbiju, Crnu Goru i Kosovo pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje Pierre Mirelom.

Direktor Mirel, koji je jučer prisustvovao sastanku Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC), prenio je očekivanja Upravnog odbora PIC-a da će BiH uložiti maksimalne napore u ispunjavanju pet ciljeva i dva uvjeta za tranziciju Ureda visokog predstavnika u Ured specijalnog predstavnika Evropske unije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

On je pohvalio usvajanje amandmana na Ustav BiH koji se tiče Brčkog, kao i pozitivnu atmosferu stvorenu među bh. političkim liderima.

Izrazio je nadu da će BiH dobro iskoristiti vrijeme do slijedećeg sastanka Upravnog odbora PIC-a, planiranog za 29. i 30. juni ove godine, posebno po pitanju raspodjele državne imovine.

Ministar Alkalaj je podržao ocjenu sagovornika o važnosti usvajanja amandmana na Ustav BiH koji se odnosi na Brčko, kao i rješavanja pitanja raspodjele državne imovine.

On je istaknuo značaj liberalizacije viznog režima za građane BiH.

Mišljenje da BiH radi na tom pitanju veoma ozbiljno, Alkalaj je ilustrirao primjerom da je Vijeće ministara BiH jučer donijelo Odluku o formiranju Međuresorne radne grupe za izradu Strategije za borbu protiv korupcije.

Izrazio je mišljenje da se pitanje liberalizacije viznog režima treba rješavati u paketu sa ostalim zemljama iz regiona.

Naglasio je i da će BiH maksimalno iskoristiti naredna tri mjeseca do održavanja sastanka Upravnog odbora PIC-a, te da će se svakog mjeseca redovno razmatrati rezultati aktivnosti na provođenju Mape puta.