BiH
7

Novi protest radnika ispred Suda i Skupštine TK

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Nekoliko desetina radnika okupljenih oko Sindikata solidarnosti protestovalo je po izuzetno hladnom vremenu ispred sjedišta pravosudnih institucija i zgrade Skupštine Tuzlanskog kantona.

Radnici su ispred sjedišta pravosudnih institucija još jednom podsjetili na neprocesuiranje odgovornih za privredni kriminal te neprovođenje pravosnažnih sudskih presuda.

Od rukovodstva Skupštine TK traženo je da se van snage stavi odluka Vlade TK o isplati jednokratne materijalne pomoći za četiri preduzeća.

"Radnici preostalih šest preduzeća koji su uputili zahtjeve nisu dobili ništa. Tražimo da se jednokratna pomoć isplati i radnicima Polihema, Guminga, Gredelj Revoma, Tuzlaputeva, Hotela Tuzla i Borca Banovići", kaže Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti.

Odluka Vlade TK je donesena, kako tvrdi Kopić, kako bi se razjedinila radnička klasa u TK.

Podsjećanja radi, radnici Dite, Konjuha, Livnice čelika i Aide su krajem prošle godine pješačili ka graničnom prelazu u Orašju. U nedjelju je bio najavljen i dolazak članova Sindikata solidarnosti, ali im je iz Orašja poručeno da ne kreću na put.