Premijer napustio zgradu
0

Novi protest radnika "Bratstva" pred Vladom u Travniku

SRNA
Foto: ENI news
Foto: ENI news
Stotinu radnika novotravničkog preduzeća "Bratstvo" protestuje danas ispred zgrade kantonalne Vlade u Travniku zahtijevajući da za dvije hiljade radnika bude povezan radni staž od naplaćenog duga u Iraku u iznosu od 14 miliona dolara.

Iako su za najavili blokadu Vlade Srednjobosanskog kantona, to im nije dopušteno, jer su jake policijske snage blokirale ulaz i na 10 metara od zgrade postavili ogradu.

Radnici traže da im se obrati premijer Srednjobosankog kantona Salko Selman, ali su i on i drugi članovi Vlade sat vremena prije protesta, koji su počeli u 10.00 sati, napustili zgradu.

Zamjenik predsjednika sindikata "Bratstva" Gordana Čurčić rekla je Srni da radnici neće odustati od svojih zahtjeva i da će ostati pred zgradom Vlade sve dok im se ne obrati Selman. 

Ona je najavila da će se radnici "Bratstva" u četvrtak, 10. februara, okupiti ispred zgrade federalne Vlade u Sarajevu gdje će tražiti da razgovaraju sa premijerom FBiH Mustafom Mujezinovićem i ministrom energetike, rudarstva i industrije Vahidom Hećom.

Za glavne krivce radničke agonije, koja traje 18 godine, Čurčić je optužila vlast i politiku.

Današnjem protestu navodno bi trebalo da se pridruže i radnici "Vitezita" koji su, takođe, radici namjenske industrije i više godina potražuju svoja sredstva kako bi uvezali radni staž.