BiH
0

Novi prijedlog zakona o visokom obrazovanju

NINA
Zastupnik u Zastupničkom domu Momčilo Novaković i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Boško Šiljegović podnijeli su danas istodobno u oba doma PSBiH Prijedlog okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH.

Prema Novakovićevim riječima, ono po čemu se taj prijedlog razlikuje od prijašnjih je organizacijska struktura. ''Predviđeno je da na nivou BiH bude formirana agencija za obrazovanje koja bi bila osnovana potpisivanjem sporazuma između oba bh. entiteta'', kazao je Novaković.

On je dodao da bi zadaci te agencije bili uvođenje istih standarda u visoko obrazovanje, usklađivanje visokog obrazovanja s Bolonjskom deklaracijom, međudržavna saradnja u oblasti visokog obrazovanja te ispunjavanje uslova u vezi s certifikacijom visokoškolskih ustanova i promocija visokog školstva. U okviru agencije bi djelovao i centar za informacije, priznavanje i ocjenu kvalitete koji bi, osim na državnom, bio i na nivou entiteta.

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Boško Šiljegović je kazao da ponuđeni Prijedlog zakona o visokom obrazovanju ispunjava sve evropske principe i standarde obrazovanja, a osim toga usklađen je s ustavima bh. entiteta i BiH.