BiH
10

Novi pregovori o statusu Mostara: Izetbegović, Čović i Radončić večeras sa ambasadoricom Cormack

Klix.ba/FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Delegacije vladajućih stranaka u Federaciji BiH (SDA, SBB i HDZBiH) sastat će se večeras u Sarajevu s ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack kako bi pokušali riješiti pitanje održavanja izbora u Mostaru, potvrđeno je za Klix.ba.

Ambasade SAD i Velike Britanije u BiH predvode novu ofanzivu koja je posljednji pokušaj da i Mostar u oktobru ima lokalne izbore.

Delegacije predvoditi stranački predsjednici Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Dragan Čović.

Sastanku će prisustvovati i čelnici mostarskih ogranaka ovih stranaka Damir Džeba i Salem Marić, gradonačelnik Ljubo Bešlić te predstavnica Ambasade Velike Britanije u BiH Kristina McNeill.

Također, sastanku će prisustvovati i Borjana Krišto, Damir Arnaut, Edin Mušić i Šefik Džaferović.

U Ambasadi Sjedinjenih Država bili su bez komentara na upit Fene o ovom događaju.

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Ahmet Šantić izjavio je novinarima danas u Sarajevu da oni, kao centralni organ za provedbu izbora, nisu aktivno uključeni u pregovore koji se vode o održavanju izbora u Mostaru, te da čekaju konačno rješenje.

"Čekamo konačno rješenje, izmjene i dopune Izbornog zakona. Volio bih da se to malo i ranije rješavalo s obzriom na to da nam rokovi teku. Ako to bude 2. oktobra, praktički ostalo je nešto više od dva mjeseca za pripremu", kazao je Šantić.

Napomenu je da, ukoliko do izmjena i dopuna Izbornog zakona dođe, „oni koji to budu radili ne bi ni u kom slučaju smjeli zaboraviti na one birače koji se nalaze u inostranstvu, na način da bi eventualno bilo onemogućeno i njihovo biračko pravo“.

"Znači, ako dolazi do određenih skraćivanja rokova, ako dolazi do određenih aktivnosti u izbornoj kampanji, sve ono što poznaje Izborni zakon, nadam se da će oni koji budu donosili izmjene Izbornog zakona vezane za Grad Mostar imati i to na umu, pored temeljnih odredbi koje se odnose na Grad Mostar", istaknuo je Šantić.

Upitan da li je CIK BiH spreman da realizira i taj dio obaveza ukoliko dođe do promjena Izbornog zakona BiH, Šantić je odgovorio da, ako do tih izmjena i dopuna dođe, u njima će vjerovatno biti navedeni svi rokovi koje se odnose na aktivnosti CIK-a BiH.

Dodao je da su logistički spremni, te da imaju centralni birački spisak za Grad Mostar.