BiH
4

Novi predsjedavajući Skupštine USK-a Farko Hodžić

FENA
Nakon polusatne pauze poslanici Stranke demokratske akcije (SDA) Asim Kamber, Nijaz Hušić i Husein Rošić ušli su u salu i zauzeli mjesta predsjedništva Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK).

Kamber je upoznao poslanike da je skupštinskim službama dostavio potpisani spisak od strane 16 poslanika, kojim se potvrđuje formiranje nove parlamentarne većine.

"Ovo je prvi put od 1996. godine da je osporeno pravo većine u ovoj Skupštini", istakao je. U nastavku je dodao da je nova većina ovlastila poslanika Huseina Rošića da dalje vodi vanrednu sjednicu Skupštine. Rošić je dao na glasanje prijedlog da se ova sjednica prekine, te da se nakon nje odmah održi nova 6. vanredna sjednica, čiji će dnevni red biti utvrđen na početku sjednice. Prijedlog je dobio potrebnu većinu, te je odmah otvorena nova sjednica i prihvaćen isti dnevni red, kao i prethodne prekinute. Smjena predsjedavajućeg Skupštine iz reda Bošnjaka i dopredsjedavajućeg iz reda Hrvata, zatim prijedlog kandidata za ova mjesta, te glasanje o povjerenju Vladi USK-a.

Predsjednica Kluba Srba Mira Ljubijankić ponovo je kazala da u ime Kluba pokreće proceduru za utvrđivanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa za sve tri tačke dnevnog reda, te zatražila glasanje po klubovima naroda. Međutim, Rošić koji je predsjedavao sjednicom na glasanje je dao prvu tačku dnevnog reda, koja je većinom glasova prihvaćena i kojom je smijenjen predsjedavajući Admir Hadžipašić i dopredsjedavajući Ivan Prša. Klubu Srba poručio je da zahtjev za utvrđivanje vitalnog nacionalnog interesa upute Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), jer nemaju podršku klubova druga dva naroda.

Potom je za predsjedavajućeg Skupštine većinom glasova imenovan Farko Hodžić (nezavisni poslanik) iz reda Bošnjaka, a za dopredsjedavajućeg Dejan Durić (SDA) iz reda hrvatskog naroda. Oni su zauzeli svoja mjesta, zajedno sa dopredsjedavajućim iz reda srpskog naroda Mladenom Lonićem, te je Hodžić nastavio sa predsjedavanjem sjednice.

Lonić je zatražio 15-minutnu pauzu za Klub Srba, a Kamber za Klub SDA. Nakon pauze poslanik Rošić iznio je prijedlog nove većine da se ova sjednica Skupštine prekine i da se da rok Vladi USK-a sedam dana da se očituje o inicijativi koja joj je upućena, a vezano za glasanje o povjerenju, te o navodima koje sadrži. Ljubijankićeva je još jednom zatražila da se o povjerenju Vladi USK-a glasa pod zaštitom vitalnog nacionalnog interesa Kluba Srba.

Rošićev prijedlog prihvaćen je većinom glasova, čime je i prekinuta ova vanredna sjednica, o čijem će se nastavku izjasniti Kolegij Skupštine, ali on neće biti zakazan prije datog roka od sedam dana.

Nakon što je prekinuta 6. vanredna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK), sada već smijenjeni predsjedavajući Admir Hadžipašić nastavio je 5. vanrednu sjednicu.

S obzirom da joj je prisustvovalo samo 13 poslanika iz Socijaldemokratske partije (SDP) i Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA), koji nisu učestvovali u radu 6. sjednice, ona je ipak prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

Hadžipašić je kazao da ovo nije urađeno po zakonu, te da će se odlučiti šta će se dalje poduzimati.