Moratinos i Steinberg u BiH
0

Novi pokušaj uvjeravanja bh. lidera u nužnost reformi

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Predstavnici EU i SAD Miguel Moratinos i James Steinberg razgovarat će danas sa domaćim političkim liderima o načinima na koje EU i SAD mogu pomoći u stvaranju atmosfere dijaloga u BiH.

"Razgovarat ćemo uopšteno u vezi sa onim što se dešava u BiH i načinima na koji možemo pomoći u stvaranju atmosfere dijaloga u zemlji", najavio je u izjavi Srni ambasador Španije u BiH Alejandro Alvargonzales San Martin.

Prema najavi  iz  Ministarstva inostranih poslova Španije,   zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg i šef španske diplomatije  Miguel Moratinos tokom posjete BiH razgovarat će  sa liderima političkih partija u BiH o neophodnim reformama kojim bi se promovisale čvršće veze   BiH, EU i NATO  saveza. 

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik, koji će   danas  u Sarajevu razgovarati  sa    Moratinosom i  Steinbergom, izjavio  je ranije  da ne očekuje ništa posebno,  ali da će SNSD prisustvovati,  jer ne bježi ni od jednog sastanka.

"Apsolutno ne očekujem ništa od tog skupa, jer smo mi svoj stav o Butmiru rekli i mislim da ustavne promjene nisu potrebne u BiH. One su dio političke ujdurme i političke galame iz Sarajeva i nekih međunarodnih predstavnika da modeliraju BiH kako oni hoće pod pričom o funkcionalnoj BiH", rekao je Dodik. 

 Lider PDP-a Mladen Ivanić potvrdio je da će  danas  u Sarajevu razgovarati sa   Moratinosom i  Steinbergom o nastavku reformi u BiH,  iako smatra da će stranke iz Federacije BiH odbiti i ovaj pokušaj dogovora. 

"Mislim da je to posao koji neće dovesti do rezultata. Ono što je za BiH bilo moguće je da se provede odluka Suda iz Strazbura, ali kolege iz Federacije to ne žele, oni traže više i zbog toga će morati da snose odgovornost za sav neuspjeh", rekao je Ivanić Srni. 
 Ni predsjednik SDA Sulejman Tihić nije optimista da će predstojeći sastanci  političkih lidera iz BiH sa  Steinbergom i   Moratinosom dovesti do rješenja problema u BiH. 

"Zahvaljujem na trudu koji pokazuju predstavnici Španije i SAD, ali nisam optimista", izjavio je Tihić Srni i  podsjetio da je Predsjedništvo SDA već ranije zaključilo da deklaracija koju je iniciralo špansko predsjedavanje EU neće pomoći u rješavanju problema u BiH.
   	
 Lider Stranke za BiH Haris Silajdžić ponovio je, uoči sastanka sa predstavnicima EU i SAD,  da je potrebno ukinuti entitetsko glasanje u parlamentu BiH da bi BiH "mogla krenuti dalje". 

"Mišljenja sam da prije izbora u BiH treba nešto uraditi, posebno kada je riječ o blokadi koja postoji u parlamentu BiH. Entitetsko glasanje postalo je etničko, jer se ljudi nisu vratili kućama", izjavio je Silajdžić Srni. 

 Potpredsjednik SDP BiH  Željko Komšić ne očekuje ništa spektakularno od najavljene posjete  Moratinosa i  Steinberga. "Ne znam da li Steinberg i Moratinos dolaze sa nečim novim u odnosu na ono što već znamo, a to je tzv. španska deklaracija, odnosno ne znam da li će Steinberg insistirati na nastavku butmirskog procesa", rekao je Komšić  Srni. 

 Zamjenik predsjednika HDZ BiH Niko Lozančić izjavio je da će tokom predstojećeg   susreta zvaničnika State Departmenta i EU sa predstavnicima političkih partija u Sarajevu biti riječi o političkim prilikama u BiH, a dio sastanka  biće  posvećen mogućnosti da se do izbora dođe do ustavnih promjena. " Taj susret neće biti ništa manje značajan nego što je to bio u Butmiru", rekao je Lozančić. 
Zamjenik predsjednika HDZ-a 1990 Martin Raguž pozdravio je  dolazak   Moratinosa i  Steinberga u Sarajevo na razgovor sa predstavnicima političkih stranaka u BiH. 

 Mediji su ranije  spekulisali   da će  predstavnici SAD i EU  liderima iz BiH   punuditi   "madridsku deklaraciju", kojom bi se obavezali na ubrzanje reformi i provođenje ustavnih promjena odmah nakon parlamentarnih izbora u oktobru.

Prema  navodima medija, ukoliko bi bio postignut  dogovor  o predloženom tekstu, onda bi 19. ili 20. aprila taj dokument trebalo da bude  potpisan u Španiji. 

             Ambasador SAD u Sarajevu Charles English ranije je  najavio   da će Moratinos i Steinberg nastojati da ubijede političke lidere da je pravi trenutak za reforme i da EU i SAD žele da BiH uspije na svom euroatlantskom putu, ali da ne mogu umjesto BiH napraviti neophodne korake.