LDS predlaže
0

Novi naziv za našu državu: Apsurdistan

Sarajevo-x.com
Liberali Tuzle u okviru predizborne kampanje za oktobarske lokalne izbore uputili su saopštenje za javnost u kojem iznose dileme na koje su naišli.

LDS pozdravlja napore Međunarodne zajednice u razgovorima sa "predstavnicima vladajuće šestorke“ oko ustavnih promjena, ali pita: Je li Ustav akt, dokument, kamen temeljac za život i rad svih stanovnika ove zemlje? Zar je moguće da nas "obične smrtnike“ ne treba da zanima naš Ustav koji definira naše živote i naše bitisanje u ovoj našoj BiH? Ili možda nije naša?

O Izvještaju CCI-a u vezi sa rezulatima rada Vijeća ministara BiH, iz LDS-a ističu: "Kako su krenuli naši vrijedni, hitri i poletni poslanici, brzinom kornjača sa Galapagosa doprinijet će bržem i efikasnijem približavanju naše BiH euroatlantskim integracijama."

Dalje u saoštenju komentarišu i druge događaje iz političke svakodnevnice:

"Koliko košta državljanstvo BiH? Cca 2.000 i kusur njenih stanovnika-fantoma iz Posavine, registriranih preko Save, prihvaćenih za opće izbore 2006, ali ove 2008. Sukob interesa - a šta je to? Kakav ba sukob! L'etat, c'est moi! Država - to sam ja, reče Premijer Federacije i osta na vlasti, ne trepnuvši!

"Plavšić je prošla teško razdoblje i ona je manje kriva za sukobe u BiH nego član Predsjedništva BiH Željko Komšić“, rekao je Dodik komentirajući Komšićevo pismo predsjedniku švedske vlade i parlamenta u kojem je izrazio protivljenje puštanju na slobodu Biljane Plavšić.

Kaos u školama! "Problem se pojavio svega nekoliko dana prije početka nove školske godine kada je predsjednik Vlade HNŽ-a Srećko Boras pozvao roditelje da ne šalju djecu u prve razrede, jer se nisu stekli uvjeti za početak devetogodišnjeg obrazovanja, a zatim su taj poziv ponovili i pojedini članovi roditeljskih odbora.Županijski ministar obrazovanja Esad Dželilović ranije je izjavio da su uvjeti za uvođenje devetogodišnjeg obrazovanja u sve škole u HNŽ-u davno ispunjeni”

"Vodimo pregovore s dvije europske banke, Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Europskom investicijskom bankom (EIB), za kredite vrijedne 480 miliona eura, od čega je kredit EBRD-a 180, a EIB-a 300 miliona eura, rekao je agenciji ONASA nakon sjednice federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović, koji je naglasio da je riječ o sredstvima kojima će biti finansirana izgradnja autoceste na spomenutim dionicama.“

"Bevanda je dodao da je Vlada prihvatila i izvještaj o izvršenju proračuna FBiH za prvo polugodište ove godine prema kojem su ostvareni ukupni prihodi, primici i financiranja u iznosu 617,5 miliona KM, a ukupni rashodi i izdaci iznose 666,9 miliona KM. Dakle, u ovom razdoblju ostvaren je manjak prihoda nad rashodima od 49,4 miliona KM. Činjenica je da odluke Vlade o ograničenju potrošnje nisu dale rezultate(..) Vlada je usvojila i informaciju o unutarnjem i vanjskom dugu Federacije BiH s ciljem da se, kako je kazao Bevanda, otvoreno i analitično prikaže gdje smo, koliko smo zaduženi i ima li prostora za daljnje zaduživanje".

I nakon svega dođosmo do zaključka da najprikladniji naziv za prostor u kojem trenutno bitišemo, jer ovo se ne može nazvati životom i življanjem dostojnog ljudskog bića XXI stoljeća, jeste: Apsurdistan."

LDS poziva sugrađane i sugrađanke na pokretanje javnih radova, novih radnih akcija i da stvaranje, pravljenje, gradnju nove državu.

"Liberali su nastali/izrasli iz najboljeg dijela BiH, iz njene mladosti. Mi istinski volimo našu BiH i zato je hoćemo napraviti normalnom i po mjeri normalnog ljudskog bića. Zemlju, državu u kojoj se njeguju, cijene i garantiraju vitalni individualni interesi," ističu iz ove stranke.