Srbija finansira gradnju
0

Novi most na Drini kod Bratunca do kraja 2014. godine

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić najavio je da bi novi most na Drini, između Ljubovije i Bratunca, trebalo da bude izgrađen do kraja 2014. godine.

Ilić je na sastanku sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem naveo da će Srbija i Republika Srpska biti povezane tim mostom, i istakao da će on biti povezan sa Koridorom 11, preko Pecke i Valjeva. Ilić je napomenuo da je već započela priprema i da je Srbija uplatila novac za izradu projekta koji radi Saobraćajni institut CIP iz Beograda, kao i da bi projekt trebalo da bude završen za dva do tri mjeseca.

Na toj lokaciji je već počelo ispitivanje zemljišta za izgradnju stubova mosta. Srbija će finansirati gradnju mosta, a Republika Srpska prilaznu saobraćajnu infrastrukturu sa svoje strane, saopšteno je na sajtu Vlade Srbije.

Srbijanski ministar Ilić je naveo da je u Srbiji nedavno već napravljen put kod Pecke kako bi se dobila dobra veza sa Republikom Srpskom, a u narednom periodu će se, kako je istakao, graditi put koji će preko Zlatibora povezati Srbiju i Republiku Srpsku u pravcu prema Višegradu.

Čubrilović je napomenuo da je gradnja mosta na Drini, koji će povezati Ljuboviju i Bratunac, zajednički projekt o kojem se razgovaralo tokom prethodne dvije godine. On je naglasio da je najprije bilo problema oko izbora lokacije, dok sada treba riješiti da li će postojati dva prelaza, ili jedinstvena kontrola na granici.

Čubrilović je saopštio da je tokom sastanka bilo riječi i o povezivanju sa Koridorom 11 u Srbiji, kao i o povezivanju Srbije sa Koridorom 5C, izgradnji turističkih sadržaja i drugim pitanjima. On je naveo da je sa Ilićem razgovarao i o mostu na Rači, koji je prije nekoliko godina otvoren za saobraćaj, a još nije zaživio zajednički granični prelaz.