Svečano presječena vrpca
0

FOTO / Novi most kao prozor u svijet građanima Obhodže

Sarajevo-x.com
Svečanim presjecanjem vrpce predstavnici Općine Stari Grad, turskog Grada Burse i Turske vojne misije u BiH, uz prisustvo mnogobrojnih zvanica i građana, danas je svečano otvoren novoizgrađeni most na Obhodži.

Izgradnja ovog mosta počela je 25. oktobra, 2010, a završena je krajem aprila ove godine. Ukupna vrijednost investicije bila je 258.000 KM i izgradnju mosta Općina Stari Grad finansirala je sa oko 150.000 KM, dok je Turska vojna misija projekat sufinansirala sa oko 100.000 KM. Izvođač radova bila je firma "In" d.o.o.

Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, istakao je kako je ovaj most od danas prozor u svijet za građane starogradskog naselja Obhodža.

"Izgradnjom ovog mosta omogućili smo građanima Obhodže da sebi i svojoj djeci olakšaju život. Do danas, prilaz ovom naselju bio je kritičan. Izgradnjom dijela saobraćajnice od mosta do džamije, koja bi trebala početi u naredna dva mjeseca, građanima ćemo obezbijediti jednosmjerni kružni saobraćajni tok", kazao je Hadžibajrić.

Načelnik Hadžibajrić prisutne je podsjetio kako most na Obhodži nije jedini projekat kojeg finansiraju prijatelji iz Turske. Naglasio je kako je samo u prošloj godini Općina Stari Grad od Turske za nekoliko projekata dobila oko 1,4 miliona KM.

Osman Batu, pukovnik turske mirovne misije u BiH, kazao je kako su njegovi sugrađani ponosni na sve ono što su učinili i što čine za građane BiH.

"Želimo da narod BiH i Turske povežemo i još više ojačamo njihove prijateljske odnose. I ovaj most nije ništa drugo nego još čvršće povezivanje prijateljskih odnosa između naših naroda", istakao je Batu.

Vrpcu na novoizgrađenom mostu, uz prisustvo načelnika Hadžibajrića i prof.dr. Rizaha Avdića, danas su presjekli Osman Batu i Redžep Altepe, gradonačelnik Burse.