BiH
0

Novi kredit Svjetske banke za zbrinjavanje komunalnog otpada

FENA
Federalni ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg sa suradnicima sastao se danas u prostorijama Vlade FBiH s predstavnicima Svjetske banke predvođenim direktorom Markom Mandovanelijem i direktoricom za BiH Vesnom Frančić.

Tema razgovora bila je analiza dosadašnje implementacije projekta „Upravljanje komunalnim otpadom” te smjernice njegovog daljnjeg razvijanja, koji implementira Federalno ministarstvo okoliša i turizma na području cijele Bosne i Hercegovine, a uz financijsku potporu Svjetske banke.

Na sastanku je donesen zaključak o daljnjem financiranju ovog projekta od Svjetske banke po uvjetima EBRD-a kako se financira većina projekata u Bosni i Hercegovini.

Kredit od 25 miliona američkih dolara trebao bi biti odobren u maju 2008. godine na sastanku glavnog odbora Svjetske banke.

Projekt je od izuzetnog značaja za cijelu regiju i direktno doprinosi poboljšanju stanja okoliša i upravljanju prirodnim resursima, kojima BiH obiluje.

Projektom je stvoren model upravljanja otpadom koji kroz niz od 16 regionalnih centara u FBiH za upravljanje otpadom treba biti integriran u sustav BiH. Uz neospornu korist za okoliš, projekt oživljava nova gospodarska kretanja, otvaranje novih radnih mjesta, te otvara nove mogućnosti povećanja broja stanovnika obuhvaćenih organiziranim prikupljanjem komunalnog otpada i njegovim kvalitetnim zbrinjavanjem.

„Posebno se radujem uspjehu komuniciranja oba entiteta u zemlji, kroz ovaj projekt, i želim da to bude smjernica i za buduće, kvalitetne projekte” istaknuo je Mandovaneli dodajući da je potrebno projekt proširiti i na druge vrste otpada, poglavito onaj opasni, kako bi projekt postao sveobuhvatniji. Taj prijedlog su podržali svi sudionici sastanka.

„Izradom Federalne strategije zaštite okoliša usvojen je termin „Centar za zbrinjavanje otpada” na kome se odvijaju dodatne aktivnosti korištenja kvalitetnih dijelova komunalnog otpada u recikliranju i korištenju u energetske svrhe. To nisu i ne bi smjeli biti prostori na kome će se odvijati samo procesi odlaganja, nego ti prostori moraju biti uređeni po svjetskim normama u skladu s Direktivama EU za ovu djelatnost”, istaknuo je ministar Herceg.

On je dodao da je potrebno pokrenuti edukacijski projekt jedne globalne kampanje, u kojoj će se i svijest domicilnog stanovništva podići na jednu višu razinu, da bi shvatili da je gradnja regionalnih centara za njihovo dobro, a protiv uništavanja okoliša.

Cilj je reciklaža i ponovno korištenje, a ono što se ne može preraditi, potrebno je tako zbrinuti da se ne zagađuje okoliš, a upravo je to svrha tih regionalnih centara.

Projekt ima pored ekološke i gospodarsku dimenziju jer otvara mogućnosti zapošljenja lokalnog stanovništva na projektu zbrinjavanja otpada - kazao je ministar Herceg.

Do danas su uspostavljeni centri za upravljanje otpadom u Zenici i Sarajevo na području FBiH, te centri u Bijeljini i Banjoj Luci na području Republike Srpske. Dinamičkim planom provođenja projekta predviđeni su centri u Tuzli, Bihaću, Livnu, Goraždu i Mostaru.

Na području Tuzlanskog kantona došlo je do intenzivnog stvaranja NIMBY efekta, tako da je projekt došao do nesavladivih prepreka, dok su aktivnosti oko uspostave centara u Bihaću, Livnu i Mostaru u skladu s dinamikom projekta,saopćeno je iz Ureda federalnog ministra okoliša i turizma.