BiH
0

Novi komandant EUFOR-a Dieter Heidecker preuzeo dužnost

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
U sjedištu EUFOR-a u Butmiru danas je upriličena ceremonija primopredaje komandne dužnosti nad EUFOR-om

U prisustvu velikog broja zvanica, predstavnika domaće vlasti, diplomatskog kora, vojnih dužnosnika BiH i EUFOR-a, dosadašnji komandant EUFOR-a generalmajor Robert Brieger predao je dužnost novom komandantu generalmajoru Dieteru Heideckeru koji dolazi iz Austrije.

Brieger je u oproštajnom govoru istakao da je u protekloj godini EUFOR - ALTHEA pretrpio brojne strukturne promjene te da je fokusiran na kolektivnu obuku te unapređenje kapaciteta Oružanih snaga BiH (OSBiH) u misiji očuvanja stabilnosti i sigurnosti u BiH.

"Protekla godina je bila vrlo produktivna i završili smo je s uspjehom. Posebno bih pohvalio dvije vojne vježbe koje smo vrlo uspješno realizirali u suradnji s OSBiH. Operacija ALTHEA je snažna, a njeni ciljevi i sredstva su uravnoteženi", kazao je Brieger.

Dodao je da će BiH uvijek imati podršku EUFOR-a.

"BiH želim sve najbolje u budućnosti, uspjeh na putu ka EU i NATO-u, oporavak ekonomije i najvažnije od svega - pomirenje", zaključio je Brieger.

Komandant operacija EUFOR-a general Richard Shireff je u obraćanju prisutnim istakao da je na BiH da učini dodatni napor i riješi pitanje zaostale municije i naoružanja.

"Potpuno smo sigurni da agencije za provođenje zakona u BiH mogu vrlo uspješno odgovoriti na sve izazove, ali taj uspjeh ne prati i politička situacija. Rješavanje pitanja zaostalog naoružanja i municije oslobodilo bi sredstva i ljudstvo potrebne za njihovo čuvanje. Onda bi ta sredstva mogla biti usmjerena na rješavanje pitanja vojne imovine", kazao je Shireff.

Novoizabrani komandant Heidecker pohvalio je dosadašnji uspjeh EUFOR-a.

"U narednih 12 mjeseci bit ćemo usmjereni na osposobljavanje i obuku te ćemo nastaviti intenzivnu suradnju s OSBiH", kazao je Heidecker.

Brojne goste pozdravio je i šef Delegacije EU Peter Sorensen koji je zahvalio Briegeru na dosadašnjem angažmanu i poželio dobrodošlicu novom komandantu.

Podsjetio je da je smanjen broj vojnika EUFOR-a u BiH, ali da su kao protuteža formirane rezervne jedinice koje su spremne, u svakom trenutku, djelovati po potrebi.

"To je još jedan od pokazatelja spremnosti EU da pomogne BiH u očuvanju stabilnosti i sigurnosti", kazao je Sorensen.

U toku ceremonije uručene su i dvije medalje dosadašnjem komandantu EUFOR-a Briegeru- Medalja za službu u misiji odbrambene i sigurnosne politike EU te Medalja za uspjeh i znanje u unapređenju austrijsko-mađarskog vojnog partnerstva.