Gradonačelnik Mostara
0

Novi izbori samo ako se raspusti Gradsko vijeće

Sarajevo-x.com
Foto: RTV Mostar
Foto: RTV Mostar
Novi lokalni izbori u Mostaru mogu se raspisati tek ako, u skladu sa ustavom i zakonom, bude raspušteno Gradsko vijeće Mostar, saopćili su iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, prošle sedmice predstavnici Kluba Hrvata u mostarskom Gradskom vijeću zatražili su ponavljanje lokalnih izbora i izmjenu Statuta Grada, nakon što je i propao i treći krug glasanja za izbor gradonačelnika.

Prema pisanju Večernjaka, upravo zbog nemogućnosti dogovora započelo se razmatrati nekoliko varijanti za izlazak iz krize. Jedna je da OHR, kao u slučaju Brčkog, nametne novu vlast koja bi bila rezultat izbornih rezultata. Takav recept već je primijenjen, a nakon finansijskih kazni zamjenika visokog predstavnika u Brčkom vlast konačno funkcionira.

U Mostaru bi to, međutim, bilo teško provedivo, budući da grad nema svog ‘visokog predstavnika’, što je Gregorian za Brčko. Sve ozbiljnije se nagovještava kako će s dolaskom novog visokog predstavnika jedan od prvih poteza biti raspuštanje mostarskoga Gradskog vijeća. To može napraviti OHR budući da su i nametnuli mostarski Statut.