PDP
0

"Novi izbori ili nećemo priznati rezultate izbora za Predsjedništvo BiH"

FENA
Mladen Ivanić (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Mladen Ivanić (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Partija demokratskog progresa (PDP) smatra da Centralna izborna komisija BiH (CIK) zbog velikog broja nevažećih glasačkih listića treba da poništi izbore za srpskog člana Predsjedništva BiH i raspiše nove.

“Ukoliko CIK to ne uradi, PDP nikada neće priznati rezultate općih izbora za taj nivo vlasti”, upozorio je danas član Glavnog odbora te stranke Siniša Đorđević na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Ističući da PDP i njihov predsjednik Mladen Ivanić “nikada” nije tvrdio da se “desila izborna krađa”, Đorđević je rekao da sve upućuje da se može smatrati da izbori nisu regularni jer ima veliki broj nevažećih glasačkih listića.

Pozivajući se na odredbe Izbornog zakona BiH, on je rekao da u njima stoji da CIK može poništiti izbore na određenom biračkom mjestu ukoliko se utvrde nepravilnosti koje mogu uticati na rezultate izbora.

“U ovoj situaciji jasno je da je oko 10 posto nevažećih glasačkih listića čime se stekao uvjet za CIK može pokrenuti postupak radi poništenja izbora na određenim izbornim mjestima gdje su se te nepravilnosti desile”, kazao je Đorđević i dodajući da se nepopunjeni glasački listići smatraju nevažećim.

Istovremeno, razlika u izbornim rezultatima između kandidata Koalicije “Zajedno za Srpsku” Mladena Ivanića i SNSD-a Nebojše Radmanovića je manje od tri posto, što smatra Đorđević, upućuje da i po Izbornom zakonu treba poništiti izbore.

Iznio je podatke, kojima, kaže, oni raspolažu, da se na pojedinim biračkim odborima u Izbornoj jedinici tri dešavalo da biračima prilikom glasanja nije dat i četvrti listić.

“Četvrti listić ostajao je kod člana biračkog odbora i nakon što su uzeli tri glasačka listića dodavan je i taj četvrti i ubacivan u kutije. To je nepravilnost u glasanju. Mi ne govorimo da je to učinio SNSD, DNS ili neko drugi, ali nepravilnost postoji i nju treba otkloniti”, tvrdi Đorđević.

Zbog svega smatra da treba da se “otklone sve sumnje i da se raspištu novi izbori na svim onim biračkim odborima gdje su utvrđene neregularnosti, a da bi se “vidjelo ko je to legitimni predstavnik srpskog naroda u Predsjedništvu BiH”.