BiH
0

Novi haški tužitelj obećao hapšenje Karadžića i Mladića

Sarajevo-x.com
Serge Brammertz
Serge Brammertz
Serge Brammertz, belgijski sudac i vođa tima koji je radio na UN-ovoj istrazi u slučaju ubistva bivšega libanskog premijera Rafika Haririja, započeo je svoj prvi radni dan u prostorijama Haškog tribunala kao novi glavni tužitelj.

Belgijski stručnjak zamijenio je Carlu Del Ponte koja je nakon osam godina napustila mjesto glavne haške tužiteljice. Novi tužitelj obavezao se i obećao da će konačno pred lice pravde dovesti dvojicu najtraženijih haških bjegunaca optuženih za ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti – Radovana Karadžića i njegovog generala Ratka Mladića.

Brammertz je obećao da će se Mladić i Karadžić naći na osuđeničkoj klupi haškog tribunala prije konačnog okončanja rada ovog suda predviđenog za 2010. godinu, izvještava Deutsche Welle.

Obećanje koje je dao novi glavni haški tužilac samo je jedno u nizu, a koje je u vezi sa privođenjem najtraženijih haških bjegunaca. Javnost koja je najviše pogođena zlodjelima dvojice optuženih iskreno se nada da će Belgijancu na čelu haškog tužilaštva konačno poći za rukom ono što godinama nikome od odgovornih ne uspijeva – hapšenje i suđenje osumnjičenim za genocid, zločin protiv čovječnosti i ratni zločin.