BiH
7

Novi graditeljski poduhvat: Kusturica u Trebinju gradi "novu Svetu goru"

Piše: G. D.
Nakon što mu je Senat Univerziteta u Banjoj Luci dao titulu počasnog doktora nauka, RS je odlučila da još više raširi ruke prema Emiru Kusturici, pa će mu omogućiti novi graditeljski poduhvat, ovaj put u Trebinju.

Kusturica počinje novi građevinski poduhvat u kome planira da pretvori najpoznatiju trebinjsku vjersku destinaciju Crkvinu u novu Svetu goru.

Ideja se, prema Kusturičinim riječima, odnosi na spoljnu svetogorsku arhitekturu brda, koje, sa svih strana gledano, dominira Trebinjem. On je dodao da želi da se Crkvina opasa fragmentima svetogorske arhitekture, odnosno da joj se uradi fasada Svete gore, a da Trebinje postane jedinstven grad u svijetu.

Kusturica će odlučivati i o uređenju ostalog dijela kompleksa Crkvina, zajedno s poznatim arhitektima i duhovnicima, poput vladike Grigorija i igumana Save, koji će biti članovi komisije konkursa, koji je raspisan za rješenje cjelovitog kompleksa Crkvine.

Konkursom se preporučuje sklad mediteranske i hercegovačke arhitekture s modernim arhitektonskim izrazom i jasno definisanim odnosom prema tradicionalnom graditeljstvu sredine, a posebno se očekuje upotreba tradicionalnih materijala, kao što su kamen i drvo.

Iako je najavio da bi gradnja "nove Svete gore" trebala da podrazumijeva i korištenje kamena sa urušenih austrougarskih kula oko Trebinja, za koje su oni koji su prije nekoliko godina osporavali njihovo odvoženje u Andrićgrad isticali da nemaju ništa protiv ako će se tim kamenom graditi u Trebinju, Kusturica još ne zna da li će koristiti taj kamen.