BiH
53

Novi Grad sufinansira spomenik prijateljstva BiH i Republike Bugarske

Klix.ba
Općina Novi Grad Sarajevo sufinansirat će izgradnju spomenika prijateljstva BiH i Republike Bugarske, koji će se graditi na mjestu gdje se spajaju ulica Republike Bugarske i Aleja Bosne srebrene u Mjesnoj zajednici Saraj-Polje.

Izgradnja spomenika dogovorena je između Općine Novi Grad i ambasade Republike Bugarske u BiH, 9. januara 2015. godine, prilikom posjete ambasadora Angela Alexandrova Anegeleva Općini Novi Grad, i to je realizacija potpisanog sporazuma o zajedničkom finansiranju navedenog projekta.

Obzirom da jedna novogradska ulica nosi naziv Republike Bugarske, koji joj je dodijeljen u čast tome što je Republika Bugarska prva država koja je priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine, u narednom periodu na ulazu u ovu ulicu nalazit će se i spomenik prijateljstva dviju država.

Planirana je izgradnja spomenika sa postamentom na kojem će biti postavljena spomen-ploča, a u sklopu toga će biti postavljene i klupe za sjedenje, jarboli i drugi prateći sadržaji.

Spomenik će biti obložen kamenim pločama, a prilazni plato bit će popločan betonskim pločama. Pored navedenog planirana je i izgradnja rasvjete, tako da će prostor oko spomenika prijateljstva biti osvijetljen.

Općina Novi Grad je finansirala izradu projektne dokumentacije, te provela proceduru javne nabavke za odabir najpovoljnijeg izvođača radova.