BiH
0

Novi Grad: Efendić i Hadžić obišli radove u Sokolju i Briješću

Klix.ba
Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa kantonalnim javnim preduzećem Vodovod i kanalizacija realizira dva značajna infrastrukturna projekta iz oblasti vodovodne i kanalizacione mreže u Naselju heroja Sokolje i Briješću.

Tim povodom načelnik Općine Semir Efendić i direktor KJKP "ViK" Nezir Hadžić zajedno sa saradnicima i građanima obišli su danas radove u ulici Franje Kluza, gdje je u toku izgradnja pumpne stanice koja će vodom snabdijevati rezervoar za vodu koji je ranije izgrađen u Naselju heroja Sokolje, kao i dio Viteške ulice, koji je nedavno preimenovan u ulicu Ramiz Velić, u kojoj su izgrađene nova kanalizaciona i vodovodna mreža, a mještani su prvi put ispred svojih kuća dobili asfalt.

"Izgradnjom pumpne stanice, odnosno vodovodnog sistema Briješće-Sokolje, vodom će se snabdijevati naselja Sokolje i Zabrđe, koja su sada izvan zone snabdijevanja i koriste improviziranu mrežu koja nije adekvatna. Zbog toga Općinska služba civilne zaštite tokom cijele godine dostavlja vodu u cisternama za dijelove naselja gdje je situacija najteža", izjavio je načelnik Efendić.

Projekat izgradnje pumpne stanice koštat će oko 300.000 KM, a finansira ga Općina Novi Grad, uz nadzor Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija. Kada su u pitanju radovi izvedeni u Viteškoj ulici, načelnik Efendić je pojasnio da je Općina zajedno sa preduzećem ViK u prošloj i ovoj godini uradila oko 1.300 metara nove vodovodne mreže, na koju je priključeno oko 100 stambenih objekata. Uz to urađeno je po 650 metara fekalne i oborinske kanalizacione mreže, te asfaltirano oko 600 metara ulice.

Direktor Hadžić istakao je značaj projekata koji se realiziraju na zahtjev lokalne zajednice.

"Nakon izgradnje pumpne stanice radit će se distributivni cjevovod prema rezervoaru Sokolje, nakon čega ćemo izvršiti i polaganje distributivne mreže i na taj način omogućiti uredno vodosnabdijevanje za stanovništvo koje živi na ovom području. Projekat koji je urađen u Viteškoj ulici, iznimno je važan za vodovod i njegov sistem, jer mi ukupno u našoj mreži imamo oko 25 posto bespravne mreže nad kojom nemamo nikakav nadzor. Uz pomoć lokalne zajednice taj problem na ovom lokalitetu smo riješili. Ugradili smo materijale koji podliježu našim tehničkim pravilima, tako da sada mi upravljamo tim sistemom", kazao je Hadžić.

Mještanin ovog naselja Avdo Solak kazao je da mještani ovog dijela Briješća nisu imali nikakvu infrastrukturu. U ovoj ulici godinama su se slijevale fekalna i kišna kanalizacija, tako da su i stambeni objekti bili ugroženi. Ulica je bila tamponirana, a uslijed velikih kišnih padavina stvarale su se bujice i veliki nanosi.

"Sada je ovo savremeno naselje sa asfaltom, kanalizacijom i vodom. U proteklom četeverogodišnjem periodu postali smo građani prvog reda, koji su godinama bili zaboravljeni od lokalne zajednice", rekao je Solak.

Uz sve navedeno u ovom dijelu naselja urađene su i podzemne instalacije za trafostanicu, koja će se uskoro graditi na lokalitetu koji je Općina otkupila za potrebe njene gradnje.

Radovi na vodovodnoj mreži koštali su oko 150.000 KM, dok je separatna kanalizaciona mreža koštala oko 100.000 KM, a rekonstrukcija ceste oko 120.000 KM. Sredstva su obezbijeđena kroz budžete Općine Novi Grad za 2015. i 2016. godinu. Radove na izgradnji i rekonstrukciji saobraćajnice i separatne kanalizacione mreže izvodila je firma "Orman", dok je radove na vodovodnoj mreži, u vrijednosti od oko 16.000 KM izvelo preduzeće "ViK" iz vlastitih sredstava.