BiH
127

Novi dokumenti WikiLeaksa: Hillary računa na glasove bh. dijaspore, Merkel nema vremena za BiH

Piše: Er. M.
Foto: EPA
Foto: EPA
U bazi WikiLeaksa nalazi se 27.490 dokumenata u kojima se spominje Bosna i Hercegovina. Posebno zanimljive su prepiske e-mailova koji su upućeni kandidatkinji za predsjednicu SAD-a Hillary Clinton, a koji se odnose na BiH.

Melanne Verveer spomenula je u jednom e-mailu poslanom Hillary Clinton Bosnu i Hercegovinu. Verveer je s Clinton bila osnivačica udruženja Vital Voices Global Partnership, a bila je zaposlena kao saradnica Billa Clintona za vrijeme njegovog mandata i kao ambasador-at-large Baracka Obame.

Ona je u e-mailu od 25. oktobra 2011. godine napisala kako se upravo vratila s putovanja iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske dodajući kako se u našoj zemlji nastavila politička paraliza koja koči dalji napredak. Istakla je i da političari umjesto da rade za bolju budućnost nastavljaju naglašavati svoje nezadovoljstvo.

Kritikovala je i podjelu vlasti u BiH napisavši da su kantoni, entiteti i nacionalna struktura toliko komplikovani da je nemoguće bilo šta uraditi jednostavno.

"Postoji malo usklađivanja propisa i zakona, a tako mnogo segregacije", napisala je Verveer u e-mailu.

Dodala je i da bi napredak Srbije ka Evropskoj uniji mogao biti najbolja nada za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

WikiLeaks je objavio i sadržaj jednog od e-mailova koji je Johnu Podesti, šefu Izbornog štaba Hillary Clinton, poslao jedan od volontera, a koji je John proslijedio ostatku tima. U sadržaju te prepiske stoji da Hillary mora obratiti pažnju na glasove bh. dijaspore kojih ima u strateški važnim državama, Iowi i Missouriju.

"Barack Obama izgubio je Missouri od McCaina za 3.903 glasa 2008. godine. Ove glasove treba tražiti agresivno", stoji u emailu.

Amitabh Desai, savjetnik za vanjsku politiku Hillary Clinton, dotakao se BiH u raspravama o politici Njemačke spram Grčke. Naime, tih dana (juli 2015. godine) njemačka kancelarka Angela Merkel trebala je doći u BiH, gdje su je planirali pitati kakav je njen stav o grčkoj krizi.

Plan je propao jer je Merkel ironično odgovorila da je previše zauzeta Grčkom da bi razgovarala o Bosni.