BiH
0

Novi dokazi o postojanju piramide Mjeseca

FENA
I pored redukcije radnih aktivnosti u proteklih deset dana zbog kiše i hladnoće, stručnjaci Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca nastavili su iskopavanja na piramidi Mjeseca.

Posebno je uređivana sonda br. 1 koja se nalazi u samom podnožju piramide i koja, prema riječima dipl. ing. Gorana Čakića, otkriva lijepo obrađene “mozaične” kamene ploče pješčara.

"U cilju oblikovanja pravougaonog izgleda sonde ušlo se približno metar u dubinu zemljanog nanosa. Pravilno obrađene kamene ploče se nastavljaju i idu dalje u dubinu. To potvrđuje pretpostavke da se otkriva jedna od najdonjih stepenica / platoa piramide Mjeseca", navodi se u Čakićevom izvještaju.

On je dodao kako je na mjestu gdje ploča nedostaje uklonjena zemlja te je utvrđeno da se ispod reda ploča nalazi novi red ploča, ali od žutog pješčara, što navodi na zaključak da je plato rađen dvoslojno.

"Iznad sonde br. 1 je nova sonda koja pokazuje postojanje dva niza obrađenih ploča visinske razlike iznad metra. Donje ploče od 10 cm su od tvrdog pješčara i ispod njih se nalazi jos jedan niz. Ploče su deblje, ali od mekšeg pješčara koji ide na naranđastu boju", objasnio je Čakić.

Rad na sondama se nastavlja i sve govori u prilog tezi o izrazitom stepenastom karakteru piramide Mjeseca, smatraju stručnjaci Fondacije.