BiH
339

Novi direktor Opće bolnice Zlatko Kravić: Prioritet je definisati put pacijenta u urgentnim uslovima

Piše: A. P.
Zlatko Kravić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zlatko Kravić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Novoimenovani direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu prim. dr. Zlatko Kravić najavio je svoj doprinos užurbanom radu na sređivanju stanja u oblasti zdravstva u Kantonu Sarajevo, za koji vjeruje da će umnogome olakšati liječenje bolesnih.

"Prvo će biti definisan 'Put pacijenta' koji će odrediti na koji način će se zbrinjavati svi pacijenti u urgentnim uslovima kako bi odmah bili upućeni na pravo mjesto", istakao je Kravić za Klix.ba.

Početkom aprila ove godine Urgentni centar Opće bolnice i KCUS počeli su novi način rada prema kojem je ponedjeljkom i petkom dežurni Urgentni centar Opće bolnice, a ostalim danima KCUS.

"Na početku je bilo malih nesporazuma dok se nismo uhodali. Sada taj rad mnogo bolje funkcionira, što ne znači da ne bi moglo biti i mnogo bolje, što će se postići kada se definira pomenuti dokument 'Put pacijenta'", uvjeren je novi direktor Opće bolnice koji je na tu funkciju izabran na period od četiri godine.

Zlatko Kravić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zlatko Kravić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Kravić smatra da u Kantonu Sarajevo postoji problem jer nije u potpunosti primjenjivan Zakon o zdravstvenoj zaštiti.

"Međutim, na insistiranje ministrice zdravstva Kantona Sarajevo Zilhe Ademaj redefinirat će se zdravstvene ustanove. To će dovesti do bržeg i efikasnijeg zdravstva. Pacijenti neće dugo čekati na pregled ili duplirati nalaze", istakao je.

Na pitanje o mogućem spajanju Opće bolnice sa KCUS-om, koje se i danas povremeno spominje, Kravić je kazao kako će proces redefiniranja zdravstvenih ustanova dovesti do "pregrupisavanja određenih zdravstvenih ustanova", ali uz strogu primjenu zakona.

"Na ovaj način neće se moći desiti da se u domu zdravlja pruža sekundarna zdravstvena usluga, a u Općoj bolnici i KCUS-u primarna. U skladu s tim i konsultativna služba domova zdravlja bi trebala administrativno preći u sektor Opće bolnice. To ne znači da će se smanjiti obim i mjesto pružanja zdravstvene usluge. Naprotiv, usluga će postati još dostupnija korisnicima na svim dosadašnjim lokalitetima. Također, niko od zaposlenih neće ostati bez posla", obećao je novi direktor.

Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" je najstarija zdravstvena ustanova u BiH koja je ove godine obilježila veliki jubilej - 150 godina rada i postojanja. Kravić u ovoj zdravstvenoj ustanovi kao opći hirurg radi od 2010. godine.

Zlatko Kravić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zlatko Kravić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

"Iako smo relativno mali kolektiv sa oko 570 uposlenika, mi smo zdrav sistem i zdravstvena ustanova koja pozitivno posluje, što je rijetkost u našoj zemlji. U regionu, pa tako i u BiH i Kantonu Sarajevo, dešava se fluktuacija zdravstvenog kadra. Istina je da je određeni broj ljekara, medicinskih sestara i administrativnih radnika napustio Opću bolnicu, ali je i istina da su zaposleni novi ljekari, medicinsko i administrativno osoblje. To nam govori o zainteresiranosti ovog društva za rad i razvoj Opće bolnice, ustanove kojoj se vjeruje", izjavio je Kravić koji je optimističan da će se njegov budući rad odvijati u vrlo efikasnom sistemu u saradnji s Ministarstvom zdravstva Kantona Sarajevo i drugim zdravstvenim i privrednim subjektima kroz programe koje će finansirati Zavod zdravstvenog osiguranja KS.

"Tako postoji ideja za otvaranje dnevne bolnice, za poboljšanje palijativne njege, za pacijente kojima je ova usluga najpotrebnija (maligna oboljenja). Prijemom nedostajućeg medicinskog kadra se stvaraju uslovi da se neiskorišteni kapaciteti bolnice stave u punu funkciju", istakao je.

"Opća bolnica posluje pozitivno, bez gubitaka. Smatram da će se pametnom organizacijom i maksimalnim iskorištavanjem svih unutrašnjih resursa, kao i uštedama, zadržati ovakvo stanje, pa čak i ostvariti određena dobit. Za to imamo sve preduslove. U bolnici vladaju pozitivna radna atmosfera i dobri međuljudski odnosi. Imamo i solidnu opremu i uz osoblje koje ima znanje, stručnost, energiju, volju i profesionalnost mislim da možemo ostvariti postavljene ciljeve. Bolnica je ispunjavala svoju zadaću, liječila je i pomagala bolesne ljude proteklih 150 godina. Nadam se da će tako i nastaviti na radost svih pacijenata i da ćemo ostati zdravstvena ustanova koja se poštuje i kojoj se vjeruje", kazao je na kraju direktor Opće bolnice Zlatko Kravić.