BiH
0

Novi ciklus britanske pomoći oružanim snagama BiH

FENA
Britanski vojni ataše pukovnik Roger Batho organizirao je danas u Sarajevu prijem povodom početka britanskog programa pomoći Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH za ovu i narednu godinu.

Prijemu su prisustvovali zamjenik ministra odbrane BiH Igor Crnadak, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Sifet Podžić, predstavnici britanske ambasade i britanske vojne misije, OSBiH te druge zvanice.

Pukovnik Roger Batho naglasio je kako se britanski program pomoći realizira u cilju podrške Bosni i Hercegovini na putu ka evroatlantskim integracijama, istaknuvši dosadašnju dobru saradnju s bh. vojnim strukturama.

Zamjenik ministra odbrane BiH Igor Crnadak istakao je u izjavi za Agenciju FENA ogroman značaj saradnje s Velikom Britanijom, jer je ta zemlja od početka davala veliku podršku reformi odbrane u BiH.

Današnji prijem označava početak novog ciklusa podrške vojnim strukturama u BiH. On će uključiti nekoliko segmenata, a među najvažnijim su pomoć u obuci pripadnika OSBiH te podrška u izradi različitih politika Ministarstva odbrane BiH za naredni period.

Posebno će, dodao je, biti važna i podrška u razvoju sistema pukova u okviru razvoja koncepta rezervnog sastava Oružanih snaga BiH te uključivanje Velike Britanije u aktivnosti projekta Trening centra namijenjenog obučavanju za operacije podrške miru.

Crnadak je značajnim ocijenio i podršku NATO-ovom Trust fondu, sistema u koji je uključen veliki broj zemalja, a namijenjen je podršci vojnom osoblju koje ostane bez posla.