Donacija naroda i Vlade Japana
0

Novi bungalovi na Boračkom jezeru

Piše: E. B.
(Foto: ZEDA)
U Međunarodnom izviđačkom centru Zenica-Mostar na Boračkom jezeru kod Konjica, u prisustvu brojnih gostiju i prijatelja, svečano su predati na upotrebu novi smještajni kapaciteti, koji su izgrađeni zahvaljujući donaciji naroda i Vlade Japana i pomoći Općine Zenica.

Svečanosti su prisustvovli brojni gosti među kojima premijer ZDK Fikret Plevljak, direktor Arcellor Mittala Mukund Kulkarni, vlasnik kompanije RM-LH Mirsad Čizmo, načelnik Konjica Emir Bubalo, predstavnici EUFOR-a, ministri Vlade ZDK i mnogi drugi.

Ambasador Japana u BiH, Furao Motai, načelnik Zenice Husejin Smajlović i Edin Šarić, predsjednik Saveza izviđača Zenice, su simboličnim odvezivanjem čvorova na četiri konopa predali mladim izviđačima četiri nova bungalova, od koji svaki ima po 16 kreveta i zaseban sanitarni čvor.

"Za sve nas ovo je veliki iskorak, jer danas sigurno smo najveći izviđački centar u Bosni i Hercegovini. Hvala narodu i Vladi Japana, a posebno na saradnji i pomoći ambasadoru Futao Motaiu, koji su znali prepoznati naš projekat i omogućili nam da ga realiziramo. Danas se možemo pohvaliti da već ove godine možemo produžiti sezonu boravka na Boračkom jezeru, jer sada imamo oko 100 ležajeva u montažnim objektima. Još jednom hvala svima koji su nam pomogli", rekao je Edin Šarić, predsjednik SIO Zenica.

Zahvaljujući ovoj velikoj i nesebičnoj donaciji japanske Vlade, i ranijim poklonom novih šatora od strane Japana, kompanija "ArcellorMittala Zenica" i "RM-LH Zenica" smještajni kapaciteti Međunarodnog izviđačkog centra Boračko jezero će se povećati na preko 400 kreveta.

U okviru kulturnog dijela programa na Boračkom jezeru nastupio je i veliki izviđački hor sastavljen od oko 250 djece i starijih izviđača koji borave na jezeru, a koji su izveli nekoliko izviđačkih pjesama.

Trenutno u drugoj smjeni logorovanja na Boračkom jezeru nalazi se grupa od 253 djece i 39 instruktora, a treća smjena koja dolazi 19. jula i biće popunjena.