Grant Vlade Japana
0

Novi bungalovi i izviđački šatori na Boračkom jezeru

Sarajevo-x.com/ZEDA
Potpisivanje ugovora (Foto: ZEDA)
Potpisivanje ugovora (Foto: ZEDA)
Vlada Japan je dodijelila grant podrške za temeljne projekte, u iznosu od 136.708 KM, Savezu izviđača Zenice ta projekat izgradnje smještajnih kapaciteta u izviđačkom kampu na Boračkom jezeru.

Ugovor o dodijeljenom grantu potpisali su amasador Japana u BiH Futao Motai i Edin Šarić, predsjednik SIZ Zenica, a na ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović.

Kroz realizaciju ovog projekta omogućit će se izgradnja četiri nova bungalova i nabavka 35 šatora i 70 ležajeva u izviđačkom kampu na Boračkom jezeru. Projektom će se omogućiti proširenje kapaciteta ljetnog kampa na 300 ležaja, dok će u toku zimske sezone moći boraviti preko stotinu djece i mladih. Izviđači do sada nisu imali mogućnost boravka u kampu tokom zime zbog nedostatka smještajnih kapaciteta.

"U izviđačima mladi ljudi uče da postanu dobri građani i obučavaju se da postanu vođe. Izviđaštvo je zabava koja ima svoju svrhu, a svrha je obrazovanje za život. Imao sam priliku da vidim šta rade mladi na Boračkom jezeru. Mogao sam vidjeti da djeca iz svih dijelova BiH uživaju u iskustvu boravka u izviđačkom kampu, nažalost bio je primjetan nedostatak smještajnih kapaciteta. Zbog toga smo željeli podržati ovaj projekat da što više mladih učestvuje u raznim izviđačkim aktivnostima. Izgradnjom bungalova i nabavkom šatora broj korisnika ogovg kampa će se udvorstručiti", rekao je ambasador Motai nakon potpisivanja ugovora.

Zahvaljujući se na dodijeljenom grantu Edin Šarić je istakao da će ovim projektom se otvoriti novo poglavlje u radu zeničkih izviđača na Boračkom jezeru, koji će sada svoj prostor moći koristiti tokom cijele godine i unaprijediti svoj rad sa mladima.

Prednost ovog japanskog programa je da se pomoć daje direktno korisnicima, a ne preko vlada i da je vrijeme od podnošenja zahtjeva do završetka projekta veoma kratko. Tako je i ovaj projekat oživljavanja prirodne oaze Boračkog jezera završen brzo na opće zadovoljstvo mladih članova Saveza izviđača Zenice.