BiH
218

Novi banjalučki muftija Osman ef. Kozlić preuzeo dužnost

Klix.ba
Reis Kavazović predao je Muraselu muftiji Kozliću (Foto: Rijaset)
U Ferhat-pašinom mesdžidu u Banjoj Luci danas je izvršena svečana inauguracija i primopredaja dužnosti novom banjalučkom muftiji dr. Osmanu ef. Kozliću. Novoimenovanom muftiji banjalučkom Muraselu je dodijelio reisu-l-ulema IZ BiH Husein-ef. Kavazović.

Na svečanosti dodjele Murasele pročitane su biografije muftija, gdje je istaknuto da je za mandatni period muftije Edhema ef. Čamdžića (1999. - 2014.) na Muftijstvu banjalučkom izgrađeno 108 džamija, 60 imamskih stanova, 58 gasulhana, 23 šehidska turbeta, formirano je 68 džemata u 10 medžlisa, gdje radi 58 stalno uposlenih imama.

U svome obraćanju muftija Čamdžić je, uz zahvalu na dosadašnjoj podršci, naglasio potrebu očuvanja jedinstva Islamske zajednice na čelu sa reisu-l-ulemom.

Muftija dr. Kozlić se zahvalio reisu-l-ulemi Kavazoviću na ukazanom povjerenju i imenovanju na dužnosti muftije banjalučkog, kao i muftiji Čamdžiću, koji je u svome mandatnome periodu dosta učinio za Muftijstvo banjalučko.

Reisu-l-ulema se u svojoj besjedi zahvalio muftiji Čamdžiću na odgovorno i savjesno obavljenoj dužnosti muftije banjalučkog, što, kako je rekao, muslimani kako u domovini, tako i van domovine, ne smiju nikada zaboraviti. Muftiji Kozliću je zaželio uspješno obavljanje dužnosti muftije banjalučkoga.

Po završetku svečanosti inauguracije prisutni su čestitali novoimenovanom muftiji. Reisu-l-ulema je nakon završene svečanosti u pratnji muftije dr. Kozlića, glavnog imama MIZ Banja Luka i predsjednika MIZ Banja Luka, obišao Ferhadija džamiju.