BiH
220

Novi aparat za ultrazvučnu dijagnostiku srca ostaje na UKCS, donatorica iz Australije izmirila dug

Piše: A. B.
Aparat za ultrazvučnu dijagnostiku srca najnovije generacije, koji je Klinika za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo dobila prošle godine, ipak ostaje u Sarajevu jer je donatorica iz Australije podmirila dug.

Philipsov aparat Klinički centar je dobio prošle godine od Fondacije Coeur de La Tour iz Švicarske, a ovih dana je trebao biti vraćen u Ženevu zbog neizmirenih obaveza UKCS-­a prema Fondaciji.

Đemila Talić, poslovna žena iz Sydneyja porijeklom iz Bosne i Hercegovine, uplatila je ove sedmice na račun Fondacije 10.000 eura, što je bio iznos koji je UKCS trebao osigurati kako aparat ne bi bio vraćen u Švicarsku. Đemila je o problemima vezanim za ovaj projekat saznala putem medija.

Ova donacija također omogućava i nastavak programa obuke ljekara s Klinike za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam, kao i servisiranje novog i starog aparata, što je također bio dio ovog projekta.

"Naime, Klinika za bolesti srca ima dva ultrazvučna aparata na kojima se svakodnevno obavljaju pregledi. Stariji aparat je u kvaru od sredine januara i svi pregledi se obavljaju samo na novom aparatu, koji je jedini u funkciji. Ovaj aparat ima sondu za transezofagealni ultrazvučni pregled koji omogućava ranu i visokospecijaliziranu dijagnostiku srčanih oboljenja te viši nivo medicinske usluge pacijentima. Popravka starijeg aparata je vrlo skupa i nije predviđena u skorije vrijeme. Ipak, zahvaljujući projektu Fondacije iz Švicarske sve popravke i servis oba aparata bit će u naredne dvije godine obavljeni bez dodatnih troškova za Klinički centar", kazala je za Klix.ba dr. Jasmina Alibegović-Zaza, kardiologinja na klinici u Ženevi i Cirihu, koja je sa svojim suprugom, također kardiologom, Stephaneom Zazom preko Fondacije Coeur de la Tour u Ženevi pokrenula projekat za formiranje ultrazvučnog laboratorija (ELSD) na Klinici za bolesti srca i reumatizam u Sarajevu.

Dr. Jasmina Alibegović
Dr. Jasmina Alibegović

Kako ističe dr. Alibegović-Zaza, ovo znači da se uskoro može očekivati puna operabilnost ehokardiografskog odjela na Klinici za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam. Aparat koji je donirala Fondacija iz Švicarske je samo dio projekta čija je ukupna vrijednost blizu 300.000 KM. Prema ugovoru koji je potpisan u oktobru 2013. godine, UKCS je pristao na simbolično učešće u ukupnim troškovima s maksimalnim iznosom od 10.000 eura, dok bi preostali iznos pokrila Fondacija.

"Međutim, s obzirom na to da ni više od šest mjeseci nakon nabavke novog aparata i sonde za ultrazvuk srca UKCS nije izmirio svoje obaveze ­ objašnjavajući to velikim finansijskim problemima s kojima se suočava već duže vrijeme, opstanak cijelog projekta bio je doveden u pitanje", dodala je dr. Alibegović-Zaza.

Zahvaljujući donaciji Đemile Talić, novi aparat će ipak ostati na Klinici za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam, a projekat će biti nastavljen. Članovi Asocijacije "Solidarité Bosnie" iz Švicarske, na čelu sa Šemsudinom Salihovićem, također su izrazili spremnost da pomognu u rješavanju ovog problema, što, na sreću, više neće biti potrebno.