BiH
0

Nove skandalozne poruke Gordona Bardosa: BiH ne može ići naprijed

Klix.ba/Fena
Gordon Bardos, sadašnji predsjednik SEERECON-a, tvrtke za strateško savjetovanje i analizu političkog rizika koja se specijalizirala za jugoistočnu Evropu u tekstu “Sjećate se Bosne?” za magazin “The National Interest” napisao je kako je pridruživanje BiH NATO-u teško za Srbe jer je NATO "kampanja zračnog bombardiranja od 1995. do 1999. još uvijek svježa u njihovom pamćenju", ali da bi Srbi trebali progutati svoj ponos i shvatiti da je vrijeme da se ide dalje.
Admiral Leighton Smith sa Gordonom Bardosom '90-tih
Admiral Leighton Smith sa Gordonom Bardosom '90-tih

Napisao je kako su Bošnjacima prijedlozi da se BiH demilitarizira razumljivo neprihvatljivi jer bi tada bili "nenaoružani između osam-devet miliona naoružanih Srba i četiri-pet miliona naoružanih Hrvata". U tekstu Bardos navodi da sve dok ne bude riješeno hrvatsko pitanje u BiH, nema načina da zemlja krene naprijed.

Podsjetimo, sadašnji predsjednik SEERECON-a Gordon Bardoš 1997. je dobio otkaz u SFOR-u zbog "neprikladnih aktivnosti" poput dizanja tri prsta, što je ratni simbol paljanskih ekstremista.

Bardoš je bio zaposlen kao prevodilac u SFOR-u u prvim poslijeratnim godinama, sve dok "Oslobođenje" nije objavilo sporne fotografije.

Na konferenciji za štampu 6. juna 1997. godine dužnosnik SFOR-a kazao je novinarima:

"Dosad ste svi svjesni nedavnih članaka i fotografija u Oslobođenju SFOR-ovog uposlenika na ugovoru uključenog u krajnje neprikladnih aktivnosti. Nakon detaljne istrage otkriveno je da ova individua pokazuje značajno odsustvo rasuđivanja i profesionalnog ponašanja. Zbog toga, njegove usluge više nisu potrebne SFOR-u", kazao je novinarima u Holliday Innu major White, koji je dodao kako je Bardoš bio prevodilac te da su fotografije "na kojima pokazuje neprikladne simbole" nastale početkom 1996. godine, te da je radio u Sarajevu i drugim bosanskohercegovačkim gradovima.

Bardos je i 2011. godine još jednom ostao bez posla zbog Bosne i Hercegovine, kada je bio prinuđen da podnese ostavku na mjesto pomoćnika direktora na Harriman institutu Univerziteta Colubia, a nakon skandala sa gostovanjem predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Bardos nije dozvolio ulaz na predavanje pojedincima, mahom posjetiteljima bošnjačke nacionalnosti. Selektirajući ih po imenima, Bardos je onemogućio postavljanje nezgodnih pitanja, demokratsku debatu i polemiku sa Dodikom i njegovim stavovima.

Bardos, kojega mediji sada predstavljaju kao analitičara i eksperta, je i u augustu 2012. objavio u Jerusalem Postu tekst u kojem upozorava kako "simpatizera i sljedbenika radikalnog islama ima u najvišim vrhovima vlasti u BiH".

U tekstu je tada naveo procjenu sigurnosnih struktura u BiH o prisustvu 3.000 potencijalnih terorista u zemlji, a još stotine nalaze se na Kosovu, u Makedoniji i Sandžaku.