U septembru zamjena
0

Nove registarske tablice ne bi trebale biti skuplje

Sarajevo-x.com
Nove registarske tablice i saobraćajne dozvole koje će vlasnici vozila u Bosni i Hercegovini početi zamjenjivati sredinom septembra najvjerovatnije neće biti skuplje od postojećih cijena registracije vozila u našoj zemlji.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH i Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) uskoro bi trebali dostaviti Vijeću ministara BiH prijedlog odluke o utvrđivanja cijena za sve dokumente potrebne za registraciju automobila.

Nakon što su tenderi za nabavku potrebne opreme i potrošnog materijala za registracije vozila završeni, u toku je uspostava jedinstvenog informacionog sistema gdje bi sve stanice a tehničku ispravnost vozila bile uvezane.

Kako pojašnjava Dario Bušić, šef Odsjeka za drumski i željeznički transport u nadležnom ministarstvu, novi sistem olakšat će i ubrzati vozačima cijeli proces registracije automobila, a vlasnici vozila će umjesto saobraćajnih vozila imati vlasničke knjižice (povrdu o vlasništvu), potvrdu o registraciji vozila i stiker o tehničkoj ispravnosti.

"Informatički uvezani sistemi će omogućiti da nakon pregleda vozila, informacije o tehničkoj ispravnosti automobila isti dan budu dostupne MUP-u, a odmah poslije toga vlasnik može u nadležnom organu za registraciju preuzeti dokaz o registriranju vozila“, kazao je Bušić za Sarajevo-x.com.

Prema njegovim riječima, novi pravilnik o registraciji vozila uskoro bi trebao biti usvojen, a registracija automobila prema novom sistemu trebala bi početi 15. septembra.

U ministarstvu napominju da su potvrde, vlasničke knjižice i stikeri koji će stajati na vjetrobranu već dostavljeni od strane dobavljača, a tokom sljedećeg mjeseca trebale biti isporučene i nove registarske tablice.

Napomenuo je da će, kada počne podjela ovih dokumenata, svi vlasnici u toku godinu dana dobiti potvrdu o vlasništvu. Potvrda o registriranju će se dobiti kada u postojećoj prometnoj dozvoli budu popunjena sva mjesta predviđena za pečate, a tablice se neće morati mijenjati osim u slučaju promjene vlasništva nad vozilom. U ovom slučaju će vozila dobiti nove registarske tablice, kao i nova dokumenta za vozilo. Dakle, vlasnici vozila neće morati mijenjati postojeće tablice, dok se ne bude vršila promjena vlasništva nad vozilom.

Uvođenje novih dokumenata je propisano važećim Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, zamjena registarskih tablica proističe iz obaveza naše zemlje o usklađivanju našeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije. Tako je u skladu sa evropskom praksom, predviđeno da i u našoj zemlji budu uvedene registarske tablice u čijem lijevom uglu će se nalaziti plavo polje na kojem je navedena međunarodna oznaka naše zemlje.