Veliki problemi s padavinama
0

FOTO / Nove poplave i evakuacije stanovništva širom BiH

Pripremio: N. Jamaković
Nove padavine donijele su nove probleme u BiH. U Unsko-sanskom kantonu ugroženo je 25 kuća i osnovna škola u naselju Biljani, a poplavljeno je nekoliko stambenih i pomoćnih objekata, kao i poljoprivredno zemljište.
Banja Luka - odron na putu kod tvrđave Kastel (Foto: SRNA)
Banja Luka - odron na putu kod tvrđave Kastel (Foto: SRNA)
Štete su zabilježene u naseljima Luke, Kamenica i Turija, općina Bihać, te na području Bosanske Krupe i Ključa.

Nekoliko dvorišta našlo se pod vodom u Posavskom kantonu na području općina Orašje, Odžak i Domaljevac-Šamac. Tačnih podataka o broju poplavljenih stambenih i privrednih objekata u kantonu još nema, jer padavine još nisu prestale.

U općini Srebrenik, Tuzlanski kanton, stanovništvo je u panici i vrši se evakuacija iz ugroženih područja. Proglašeno je stanje prirodne nesreće, a ugroženo je 150 stambenih i 200 pomoćnih objekata.

Stanje prirodne nesreće proglašeno je u Čeliću, koji je ostao blokiran za saobraćaj, jedini izlaz je ostao preko Koraja u pravcu Ugljevika. Na području Gradačca stanje je alarmantno. Sve rječice i potoci izlili se iz korita te poplavili i ugrozili nekoliko stambenih objekata, a zatvoreni su i neki putni pravci.

Čelinac - borba za most - mašinama se uklanjaju balvani (Foto: SRNA)
Čelinac - borba za most - mašinama se uklanjaju balvani (Foto: SRNA)
Nevrijeme praćeno obilnom kišom zahvatilo je veći dio općine Gračanica, poplavljeno je oko 100 stambenih objekata. Štete nisu zaobišle ni Kalesiju i Živinice, a oštećen je i most na rijeci Jali u Gornjoj Tuzli. U TK prijavljeno je i šest novih klizišta.

Na području općine Doboj Istok poplavljeno je skoro 100 objekata, a voda je srušila jedan lokalni most.

Poplave su evidentirane i na području Tešnja, gdje su poplavljene ili ugrožene desetine objekata, a u MZ Rosulje evakuisana je tročlana porodica i uginula je jedna krava. Pod vodom se na nekim mjestima našlo poljoprivredno zemljište, a za saobraćaj je zatvoreno nekoliko puteva.

Poplavljene ulice u Srebreniku (Foto: Amir Mehmedović)
Poplavljene ulice u Srebreniku (Foto: Amir Mehmedović)
I u Maglaju je poplavljeno 50-ak objekata, i iseljena je jedna porodica. Na području Doboj-Juga strahuje se od izlijevanja rijeka Usora i Bosna što bi dovelo do novih problema, a u općini Usora poplavljeno je 50 do 60 kuća, te se u pojedinim dijelovima vrši evakuacija stanovništva.

Na brčanskom području poplave su evidentirane u desetak mjesnih zajednica, uglavnom u južnom dijelu Brčko distrikta. U Distriktu su evakuisane porodice iz nekoliko kuća u prigradskim naseljima, a zatvoreno je i nekoliko lokalnih puteva.

Poplave su zabilježene i u gotovo svim općinama u Republici Srpskoj. Osim poplavljenih kuća i usjeva, probleme stvaraju i klizišta koja su oštetila puteve, a alarmantna situacija je na području Kozarske Dubice, Čelinca, Teslića, Dervente, Doboja, Srpca, Kulaša, Prijedora.

Srebrenik (Foto: Amir Mehmedović)
Srebrenik (Foto: Amir Mehmedović)
U Čelincu je proglašeno vanredno stanje, a Vrbanja već plavi dijelove grada, dok su mnoge ulice pod vodom. Na području Banje Luke poplavljena su naselja Rosulje, Česma i Debeljaci, voda je ušla u mnoge kuće, a Vrbas stalno nadolazi.

Sve rijeke i potoci na području općine Prnjavor izašli su iz korita, a u prekidu je i saobraćaj na lokalnom putu Prijedor - Trnopolje.

Vodostaj Sane, ali i drugih rijeka u RS-u je u porastu.