BiH
65

Nove kuće za mještane naselja Svrake koji su u klizištu izgubili svoje domove

Piše: Lejla Čolak
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U velikim poplavama koje su našu zemlju zadesile u maju ove godine i klizištima koja su nastala kao njihova posljedica, dosta bh. građana je ostalo bez svojih domova. Među njima su i mještani naselja Svrake u blizini Sarajeva, u kojem je u klizištu aktiviranom poplavama srušeno osam kuća, dok je više od dvadeset porodica ostalo bez svojih domova.

Na području čitave općine Vogošća su nakon velikih poplava evakuirane 252 osobe, a one su privremeno bile smještene u domu Crvenog križa, različitim hotelima i motelima. Danas žive u stanovima koje im je privremeno dodijelila općina Vogošća.

Jedna od kuća koje su srušene u klizištu u naselju Svrake jeste i ona Almire Ibrišević, koja sad sa porodicom stanuje u stambenoj zgradi u stanu u Vogošći, koji im je privremeno dodijelila ova općina. Almirin otac je čovjek sa snimka rušenja kuće u naselju Svrake koji uzvikuje "Ode mi sve!".

"Kuća je počela pucati već u četiri sata ujutro i to se nastavilo u toku dana, budući da kiša nije prestajala padati. Nadali smo se da će prestati, no kad se asfalt počeo dizati, a orah se nageo, djecu smo izveli iz kuće. Djevojčice smo izveli desetak minuta prije nego što se kuća počela rušiti", prisjeća se Almira.

Kaže kako to neće zaboraviti nikad u životu. Kao dijete, s deset godina je preživjela rat i logor, no kaže kako joj je ovo bilo previše.

"Do posljednjeg trenutka smo se nadali da ćemo spasiti kuću, hodali smo po toj kiši, pokušavajući da spasimo nešto što se ne može spasiti, ali nismo gubili nadu. Sad živimo u iluziji. Čitav život nešto radiš, boriš se i taman staneš na noge, a sve samo nestane u trenu", priča Almira. Ona dodaje kako su problem sa klizištem imali i prije deset godina, kad im je kuća pretrpjela veća oštećenja. I iako su je sanirali, ovogodišnje vremenske uvjete nije mogla izdržati.

"Mi smo poljoprivrednici, bili smo registrovani i to je bio naš život. Kad se sve to desilo, psihički sam potunula, ali sam imala sreću da je ostalo stoke kod rođaka u selu, tako da svakodnevno idem tamo da radim. To mi pomaže", priča Almira i dodaje kako mjesto u kojem je odrasla neće zaboraviti nikad, te će se uvijek vraćati tamo bez obzira na sve. Priznaje kako je zahvalna na novom domu, ali kako "to nije to". U naselju Svrake se rodila i provela čitav svoj život i veoma joj je teško da se navikne na život u stanu.

Sanacija klizišta u ovom naselju je u toku, a za mještane koji su izgubili svoje domove već su osigurane nove lokacije, kao i građevinske dozvole.

"Hvala dobrim ljudima, bez njihove pomoći ne bismo mogli ništa. Načelnik i općina se trude da pomognu i nadamo se najboljem, ovo nam je vratilo bar malo morala u našoj daljoj borbi“, kaže Almira u razgovoru za Klix.ba, izražavajući nadu da će već sljedeće godine biti u prilici da se useli u svoj novi, pravi dom.

Odsjek za urbanizam i prostorno planiranje općine Vogošća je raspisao javni konkurs za dodjelu zemljišta za zamjenske lokacije i gradnju novih domova porodicama koje su izgubile svoje kuće u klizištu u naselju Svrake. Na konkurs su se javile dvije porodice za koje je općina dodijelila zemljište bez naknade, odobrila im dozvolu za građenje, kao i projektnu dokumentaciju. Njihove nove kuće će biti izgrađene u naselju Hotonj.

"Dvjema porodicama su date urbanističke saglasnosti, kupljeni su im glavni projekti za izgradnju objekata, kao i građevinske dozvole i sada slijedi građenje. Već su se javili zainteresirani finansijeri koji će jednim dijelom pomoći u izgradnji tih objekata, dok će ostatak vjerovatno snositi općina Vogošća", kazao je u razgovoru za portal Klix.ba Hakija Delić, šef Odsjeka za urbanizam i prostorno planiranje Općine Vogošća, dodavši kako se ostale porodice nisu javile za ovu vrstu zamjenskih kuća, već će tražiti da im se dodijele stambene jedinice.