BiH
0

Nove generacije biogoriva šansa za ekonomski rast BiH

FENA
Razvoj naredne generacije biogoriva daje veliku priliku za ekonomski rast zemalja članica Centralnoevropske inicijative (CEI), čiji je član i Bosna i Hercegovina.

Ovo je jedna od poruka s današnjeg ekspertskog sastanka o narednoj generaciji biogoriva koji je održan u Beogradu u organizaciji Ministarstva za infrastrukturu i energetiku Republike Srbije, uz pomoć CEI-a i Regionalnog vijeća za saradnju (RCC).

Prema informacijama koje su date u prezentacijama koje su održali generalni sekretar CEI-a Giorgo Rosso Cicogna, predstavnik firme Bloomberg David Hoster, Dragoslava Stojković s Mašinskog fakulteta u Beogradu i pomoćnik u Ministarstvu infrastrukture i energetike Republike Srbije Miloš Banjac, razvoj naredne generacije biogoriva uticao bi na zadovoljavanje energetskih potreba i za zaštitu okoliša, ruralni razvoj, a dao i dalekosežne prilike na globalnom tržištu.

Upozoreno je da se mnogi "svjetski igrači" već okreću novoj generaciji biogoriva te da je potrebno da zemlje regiona reagiraju u kratkom roku.

Članice CEI-a imaju velike potencijale u sektorima poljoprivrede i šumarstva, ali ne smiju čekati u nabavci nove tehnologije. One moraju odmah investirati u narednu generaciju biogoriva, a na prvom mjestu u istraživanje i razvoj.

Sekretarijat CEI-a će identificirati institucije u svim zemljama članicama koje su spremne da učestvuju u regionalnom projektu o narednoj generaciji biogoriva.

Također je istaknuto da će naredne generacije biogoriva doprinijeti energetskoj sigurnosti zemalja CEI-a jer su one trenutno uveliko ovisne od uvozne nafte.

I prema zakonodavstvu Evropske unije, do 2020. godine naredna generacija biogoriva mora dostići deset posto ukupne potrošnje goriva za transport unutar zemalja EU.

Zato je potrebno činiti sve da se ovo tržište ne prepusti "velikim igračima".

Nakon ovog sastanka na istome mjestu bit će održan i drugi sastanak radne grupe za održivi energetski razvoj, također u organizaciji CEI-a i RCC-a.