BiH
0

Novčana pomoć porodiljama s područja općine Centar

FENA
Općina Centar je protekle sedmice dodijelila jednokratnu novčanu pomoć za deset porodilja slabijeg imovnog stanja koje žive na području Centra.

Od porodilja koje su ostvarile pravo na ovu pomoć njih šest je dobilo po 300 KM za rođenje prvog djeteta, a četiri porodilje su dobile po 500 KM na osnovu rođenja trećeg odnosno četvrtog djeteta.

Pomoćnik načelnika za rad, zdravstvo i socijalna pitanja Osmo Babić je kazao da je ovaj projekt pokrenut prošle godine s ciljem da se pomogne nezaposlenim i roditeljima sa malim primanjima da opreme njihovu novorođenčad i ujedno da se doprinosi poboljšanju nataliteta u centralnoj sarajevskoj općini.

"Pravo na jednokratnu pomoć u iznosu od 300 KM imaju porodilje koje nisu u radnom odnosu i koje ostvaruju pravo na dječiji dodatak, a porodilje koje rode treće i svako sljedeće dijete imaju pravo na pomoć u iznosu od 500 KM ukoliko ukupni prihodi njihovog domaćinstva ne prelaze iznos prosjeka plate u Federaciji za prethodnu godinu", kazao je Babić.

Jedna od porodilja kojoj pripada ova pomoć je Selma Ećo, koja je prošlog mjeseca rodila treće dijete. U njeno ime novac je preuzeo suprug Elvir i zahvalio se na brizi koju Općina Centar pruža socijalnim kategorijama.

Tokom 2014. godine 81 porodilja je dobila ovaj vid pomoći od Općine Centar, a u prošloj godini 91.

U ovogodišnjem općinskom budžetu planirano je 40.000 KM za projekt jednokratnih novčanih pomoći porodiljama u stanju socijalne potrebe, saopćila je Služba za informiranje Općine Centar Sarajevo.