BiH
16

Novalić: Vlada FBiH uspješno nastavlja pregovore s granskim sindikatima

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
"Saradnjom granskih sindikata federalnih ministarstva pravde, rada i socijalne politike došli smo do rješenja u vezi sa spornim pitanjima registracije i izdavanja rješenja o reprezentativnosti u skladu s važećim zakonskim propisima u BiH", izjavio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

On je danas u Vladi Federacije BiH održao sastanak s predsjednikom Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Adnanom Smailbegovićem, predsjednikom Sindikata BH Pošta Sarajevo Muhamedom Bajramovićem i predsjednicom Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersihom Beširević.

"Svi sindikati, osim brisanog sindikata osnovnog obrazovanja i predškolskog odgoja FBiH, u saradnji s nadležnim ministarstvima otklonili su u veoma kratkom roku uočene nepravilnosti i uskladili svoje djelovanje sa zakonskim okvirom. Sve u budućnosti što potpišu bit će potpuno legalno", kaže Novalić.

Aktivnostima na osnovu kojih se došlo do rješenja potvrđena je mogućnost partnerskog odnosa Vlade FBiH i sindikata u rješavanju pitanja gdje postoji dobra volja i spremnost da se poštuje zakon.

"Socijalni dijalog nema alternativu i Vlada je uvijek spremna za njega", naveo je federalni premijer smatrajući da ga je pogrešno uslovljavati bilo čime, posebno nepoštivanjem zakona kao što to čini rukovodstvo Saveza samostalnih sindikata BiH.

Govoreći o postojećim granskim kolektivnim ugovorima naglasio je da su, po analizi Svjetske banke, samo četiri na određeni način legalni i legitimni.

"Da nam se to ne bi dogodilo u budućnosti Vlada je dužna voditi računa o legitimnosti i reprezentativnosti svih aktera u ovom procesu", dodao je Novalić.

Sastanku je prisustvovao i zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, koji je najavio da sutra počinju pregovori za područje djelatnosti državnih službenika i namještenika i zdravstva.

"U naredne dvije do tri sedmice planira se da započnu pregovori iz oblasti rudarstva, energetike, poštanskog saobraćaja, telekomunikacija, željeznica", poručio je Drljača.