BiH
0

Novalić: Sjednica Vlade protekla u harmoničnoj atmosferi

FENA
Fadil Novalić
Fadil Novalić
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je, po završetku sjednice Federalne vlade u Sarajevu, da je najbolja današnja odluka to što su svi ministri prisustvovali sjednici.

"Vlada je imala 44 tačke dnevnog reda, donijela isto toliko odluka, većinom u suglasju, neki od ministara bili su suzdržani o pojedinim pitanjima, a niko nije bio protiv", rekao je premijer Novalić na press-konferenciji.

Izrazio je zadovoljstvo što je sjednica protekla u harmoničnoj atmosferi.

Dopredsjednica Vlade Jelka Milićević navela je da su sve dosadašnje nejasnoće bile iz principijelnih razloga i da su firme poput Aluminija Mostar i Elektroprivrede HZHB poput zakona o spojenim sudovima i da Vlada mora preuzeti odgovornost za upravljanje svojom imovinom.

Što se tiče navedenih firmi, kao i drugih, poput Hidrogradnje d.d. Sarajevo i Pretisa d.d. Vogošća, Vlada je po tvrdnjama Jelke Milićević i premijera Novalića, dala prethodnu saglasnost da skupštine tih privrednih društava smijene upravljačke strukture u njima.

Drugi dopredsjednik Vlade Aleksandar Remetić ustvrdio je na press-konferenciji da je Vlada danas prekršila zakon o privrednim društvima time što je, kako je naveo, smijenila upravljačke strukture u kompanijama umjesto da to učine njihove skupštine.

Remetić, kadar Demokratske fronte, naveo je i da su ministri iz te stranke bili suzdržani kod glasanja o smjenama.

Dopredsjednica Jelka Milićević, koja je ujedno i ministrica finansija, potom je na pres-konferenciji govorila o federalnom budžetu, odnosno o tome da je za prva četiri mjeseca ove godine budžetski priliv manji 270 miliona KM od planiranog.

"Pred nama je vrlo teških sedam mjeseci, moramo odrediti prioritete i vidjeti kako izaći iz te situacije", istaknula je.

Također, rečeno je da je Vlada donijela odluku o sufinansiranju u iznosu od 261.716 KM troškova boravka pape Franje u Sarajevu.

Formirana je interresorna radna grupa za izradu zakona o privrednim društvima s većinskim državnim vlasništvom.

Naredna sjednica Vlade je u srijedu u Mostaru, najavljeno je.