BiH
0

Novalić se sastao sa Davutogluom: Privredna saradnja FBiH i Turske u fokusu razgovora

Klix.ba
Fadil Novalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fadil Novalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U okviru posjete delegacije Republike Turske Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja dvadesete gosdišnjice genocida u Srebrenici u Sarajevu je održan sastanak premijera Republike Turske Ahmeta Davutoglua i premijera Federacije BiH Fadila Novalića.

Na sastanku su prisustvovali ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu, zamjenik premijera Numan Kurtulumus, ambasador Republike Turske u BiH Cihan Erginay, federalni ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, federalni ministar za raseljena lica i izbjeglice Edin Ramić i i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić.

Na sastanku se između ostalog razgovaralo o ekonomskim odnosima između Republike Turske i Bosne i Hercegovine, a naročito o izvozu mesa iz Federacije BiH u Republiku Tursku.

Obzirom da Federacija BiH najveće količine mesa izvozi u Tursku dogovoreno je da se rok za izvoz planirane kvote sirovog mesa za 2015. godinu produži do kraja 2016. godine nakon čega će uslijediti redefinisanje kapaciteta proizvodnje mesa u FBiH i povećanje broja tona mesa predviđenih za izvoz u Republiku Tursku.

Također je dogovoreno i uspostavljanje saradnje između Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i resornog ministarstva Republike Turske sa turskom Agencijom za meso i mlijeko u domenu razmjene znanja i iskustava po pitanju proizvodnje mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda.

U ovom kontekstu razgovarano je i o održivom povratku raseljenih i izbjeglih osoba u svoje domove na područje istočne Bosne na način da je dogovoreno da će se razvijati program malih porodičnih gazdinstava i uspostava farmi za proizvodnju mesa na teritoriji istočne Bosne čime bi se povratak raseljenih i izbjeglih osoba učinio održivim i kontinuiranim.

Također, dogovoreno je i održavanje narednog sastanka predstavnika Vlada FBiH i Republike Turske na kojem će biti razgovarano o izvozu ulja, žitarica, šećera te sira i ostalih mliječnih proizvoda iz FBiH u Tursku kao i o investicijama u tekstilnu, namjensku i druge industrije u Federaciji BiH.

Na kraju, premijer Novalić je premijeru Davutogluu čestitao na novom mandatu i poželio mu sreću u predstojećem procesu formiranja Vlade Republike Turske.