BiH
0

Novalić s američkim predstavnicima: Reforme nemaju alternativu

FENA
Tokom današnjeg susreta premijera Federacije BiH Fadila Novalića i zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Briana Hoyta Yeea, održanom u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, centralna tema razgovora bila je stanje nastalo nakon što Republika Srpska nije potpisala već usaglašenu Reformsku agendu.

Sagovornici su izrazili žaljenje što taj bitan dokument nije potpisan, ali i utvrdili da postoje reformske oblasti koje Federacija BiH može pokrenuti sama, a da joj pri tome nije potrebna finansijska niti tehnička pomoć međunarodne zajednice, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Neke od tih reformskih mjera vrlo brzo će se naći na dnevnom redu Vlade Federacije BiH. Među njima su, tako, novi Zakon o radu, fiskalne reforme, diferencirana cijena za potrošnju električne energije, podrške zapošljavanju i drugo.

U razgovorima, u kojima je učestvovala i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormark, istaknuto je da reforme nemaju alternativu, te da SAD žele pomoći našoj zemlji i na reformskom i na putu ka euroatlantskim integracijama.