BiH
11

Novalić: Koalicija SDA, DF i HDZ mora opstati, rezervni plan ne postoji

FENA
Fadil Novalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fadil Novalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Uzrok nesuglasica u Vladi FBiH nisu vlasništva javnih preduzeća, već težnja da neko ima monopol nad određenim privrednim subjektima, kazao je danas u Sarajevu nakon sjednice Vlade premijer Federacije Fadil Novalić.

Istakao je da Vlada teži da monopol nad pravnim subjektima nema samo jedna stranka, već sva tri koaliciona partnera.

"Vlada FBiH ne određuje da li je nešto njeno ili nije, jer imaju zakoni koji to precizno određuju", poručio je Novalić.

Prema njegovim riječima, zabunu je uveo Zakon o energiji FBiH u kojem se u prelaznim odredbama navodi da će ovlasti vršiti ministarstva, ali da to nije pitanje vlasništva, jer Vlada FBiH može davati ovlasti uredbom kome želi.

Smatra da to nije pitanje preregistracije, već "sređivanje registracionih formaliteta".

Naglasio je da nije sporno ko će biti upisan kao vlasnik preduzeća, da li Vlada ili ministarstvo, jer je to imovina FBiH. Dodao je također da vlasnik preduzeća može biti ili privatno lice ili pravni subjekt, a da ministarstvo nije registrovano kao pravni subjekt, već Vlada FBiH.

"U registraciji Fabrike duhana, na mjestu gdje treba pisati ime vlasnika piše Vlada FBiH, a na mjestu za prezime piše ministarstvo, što je apsurd", naveo je premijer Novalić.

Naglašava da je od Komisije za vrijednosne papire FBiH dobio neodređen odgovor u kojem piše da se Agencija za privatizaciju zadužuje da postupi prema Zakonu o privatizaciji, jer po procedurama u Komisiji za vrijednosne papire, onaj ko generiše promjenu u vlasničkoj strukturi nadležan je da odredi ko će biti upisan kao vlasnik.

Dodao je da je to veliki spisak registriranih firmi, na kojem se između ostalog navodi i devet firmi koje su registrovane na Ministarstvo odbrane FBiH, a neke od njih su ugašene 2005. godine.

Novalić je to kazao odgovarajući na novinarska pitanja povodom Uredbe o imenovanju nadzornih odbora u javnim preduzećima. Ta uredba je već izvjesno vrijeme predmet neslaganja između koalicionih partnera, jer DF smatra da je imenovanje nadzornih odbora u nadležnosti ministarstava, dok SDA i HDZ kao druge dvije članice koalicije, smatraju da je to nadležnost Vlade FBiH.

Govoreći o svom radu, Novalić je kazao da dva mjeseca radi na usaglašavanju agendi s RS-om, Vijećem ministara BiH i međunarodnim zajednicom što smatra vrlo važnim.

Objasnio je da je to agenda koju će svi morati poštovati bez obzira da li se nekom dopada ili ne.

"Vlada FBiH je dosad u agendu stavila pet reformskih tačaka koje nisu procesirane, a to je povezivanje radnog staža, proširenje poreznog obuhvata, poticaj zapošljavanja, abolicija preduzeća koja nisu registrirana i asimetrična cijena plaćanja struje", objasnio je.

Komentirajući krizu vlasti u FBiH, Novalić je kazao da koalicija SDA, DF i HDZ mora opstati, jer nemaju rezervni plan.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović kazao je da nije dobio dopis iz Komisije za vrijednosne papire FBiH u vezi zahtjeva premijera Novalića da se kao vlasnik javnih preduzeća upiše Vlada FBiH.

"Komisiji za vrijednosne papire toplo preporučujem da pogledaju sudski registar firmi. Postoje preduzeća koja su upisana na Ministarstvo kao dvije elektroprivrede u FBiH što će biti veliki problem, jer njih više interesuju elektroprivrede, nego sve ostalo zajedno", kazao je Bajrović.

Smatra da ne postoji drugi način da se riješi ovo pitanje, osim po zakonu.

"Bojim se da će oni raditi u korist svoje štete i poručujem im da se fokusiraju na ekonomiju", zaključio je Bajrović.