BiH
158

Novalić: Ključno je da svi vidimo kako imamo problem nezaposlenosti mladih

Piše: Er. M.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Premijer Fedracije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i njegovi zamjenici Jelka Milićević i Vesko Drljača predstavili su na konferenciji za medije rezultate Vlada FBiH u prvoj godini mandata sa posebnim osvrtom na sprovođenje mjera iz reformske agende.

Novalić je kazao kako je značajan dio godine bio propraćen nepostojanjem parlamentarne većine koja je potrebna za usvajanje zakona te da određeni period nije bio potpun ni sastav Vlade FBiH.

"Ipak, vrlo vrijedno smo izvršavali svoj zadatak. Na sjednicama Vlade FBiH imali smo 1.789 tačaka, 60 zakona, 24 nacrta zakona, 34 uredbe i 1989 odluka“, rekao je Novalić.

On je rekao da su svi usvojeni zakoni dio reformske agende i da su uredbe posebno važne zbog ograničenja javne potrošnje koja je predstavljala negativne trendove.

"Produžili smo moratoriji na zapošljavanje. Radili smo na uredbama o upravljanju u javnim preduzećima, poticaju zapošljavanja i potporama. Neki od najznačajnijih sporazuma koje smo potpisali su sporazumi sa penzionerima i rudarima", kazao je.

Novalić je dodao i kako danas "uživamo u relativnom miru u javnim preduzećima", ističući kako će neka preduzeća koja su bila predmet socijalnog nezadovoljstva biti restruktuirana.

"Najviše smo ponosni na uredbu o poticaju zapošljavanja. Prva smo vlada koja je zavirila i vidjela da su većina nezaposlenih mladi, njih ima oko 60 posto. Sama mjera već pokazuje rezultate i mi ćemo je revidentirati kroz rebalanse. Ključno je da svi vidimo da imamo problem nezaposlenosti mladi“, rekao je Novalić.

On je kazao kako je promijenjen i stil koji se tiče zapošljavanja raseljenih osoba te da je Vlada FBiH ukinula "trgovačku knjigu" kada se govori o podsticajima zapošljavanja u privredi.

"Poduprli smo mlada i srednja preduzeća sa niskim kamatnim stopama s ciljem zapošljavanja. Kao Sve naše mjere bile su usmjerene na zapošljavanja“, dodao je Novalić ističući kako je bilo rada i na rješavanju problema u energetskom sektoru u FBiH.

Kazao je i kako nije zadovoljan određenim procesima počevši od brzine usvajanja zakona i akcionih planova definisanih u reformskoj agendi, brzinom rješavanja statusa državne imovine, te time što nije realizovana mogućnost asimetričnog plaćanja struje.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević rekla je kako je Vlada FBiH sačinila program ekonomskih reformi koje je nužno sprovesti na putu BiH ka Evropskoj uniji. Ona je istakla kako nažalost partnerski odnos s MMF-om nije uspostavljen.

Dodala je da su postignute uštede od 5,7 miliona na plaćama i naknadama, preko 25 miliona na izdacima za materijalne troškove, te 49 miliona u kategoriji transfera, što je ukupno 79 miliona.

"Postignuti rezultati na stabilnom budžetu predstavljaju rezultat kompletnog saziva Vlade FBiH", rekla je Milićević.

Ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača kazao je da je cilj reformi bio održati efikasan sistem tržište rada u skladu sa evropskim tržištem. On je podsjetio da je Ustavni sud FBiH presudio da je Zakon o radu neustavan i da je Vlada FBiH morala u parlamentarnu proceduru ponovo uputiti Zakon koji je konačno usvojen na sjednici 31. marta ove godine.

"Izražavamo spremnost na izmjene i dopune Zakona o radu. Što se tiče kolektivnih ugovora pružili smo podršku socijalnim partnerima. Poslodavci i sindikati će potpisati kolektivni ugovor nakon stupanja na snagu Zakona o rad“, kazao je Drljača.

On se osvrnuo i na penzioni sistem ističući da se novim zakonom detaljno usklađuje taj sistem koji se tiče i ekonomskih kretanja.

Novalić je kazao kako je u periodu od devet mjeseci registrovano 4.115 zaposlenih i da je u istom periodu smanjen broj zaposlenih u javnoj upravi za 1.759. On je kazao kako je povećan broj penzionera za 15.753.

"Povećan je realni BDP za 2,9 posto. Pomogao nam je izvoz i rast industrijske proizvodnje koji je rastao 1,6 posto", rekao je Novalić.