BiH
1

Novalić: Federacija BiH će se braniti od tužbi po kolektivnim ugovorima

Piše: Er. M.
Fadil Novalić (Foto: Klix.ba)
Fadil Novalić (Foto: Klix.ba)
Tužbe po kolektivnim ugovorima predstavljaju gorući problem u entitetu Federacija BiH i predstavljaju veći društveni problem od problema penzionera, ocijenio je danas premijer FBiH Fadil Novalić.

On je kazao kako je Vlada FBiH ostala granuta i iznenađena količinom problema koji se tiču tužbi po kolektivnim ugovorima dodajući da su ljudi znali dobijati do 4 do 18 hiljada KM na osnovu tužbi. Novalić je zaključio da nije ispravno da neko ko četiri godine redovno prima plaću dobije još 18 hiljada KM na štetu FBiH.

"Razlog za stanje kakvo imamo danas jeste loše radno-pravno zakonodavstvo i pasivnost FBiH koja se nije branila. Mi ćemo se početi braniti jer ako se ovako nastavi mogli bi komforno staviti budžete pod stečaj", rekao je Novalić.

Premijer FBiH dodaje dug po tom prelazi više od milijardu KM i da je cilj Vlade FBiH da obeshrabri buduće tužbe.

"Primijenit ćemo sve da do tih suludih tužbi, koje će se pretvoriti u javni dug, više ne dođe", poručio je Novalić.

Na pitanje novinara kako komentariše jučerašnje poruke sa konferencije predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića, Novalić je kazao kako on nikada nije govorio o akterima već o pojavama ističući da ga je samo zanimalo „zašto Penzioni fond pliva ispod crvene linije“.

Novalić je rekao da podaci govore da je do penzionu fond otišao u minus u aprilu 2011. godine i 2014. godine prilikom povećanja penzija. On je predložio i da se napravi „Dan otvorenih vrata u penzionom fondu“ kako bi se svi oni skeptični uvjerili u ovu priču.

"Ako je prošli saziv Vlade FBiH donio neku lošu odluku ja sam siguran da je to bilo zbog nekih pritisak", kazao je Novalić, te dodao da je njegova Vlada FBiH opredijelila se za prijevremeno penzionisanje kako bi odjednom pokupila 'sva negativna djelovanja' pri tome računajući da će FBiH prodati neke firme firme i to nadomjestiti te da je u entitetu došlo do porasta broja zaposlenih.

Što se tiče problema plaćanja doprinosa, Novalić je kazao kako mu je poznate da se doprinosi ne uplaćaju u poslovima zdravstva, željeznica i rudnika te da je Vlada FBiH zbog toga i pozvala Svjetsku banku da im pomogne u restruktuiranju tih preduzeća.

"Mi to ne možemo za jedan dan riješiti. To je problem koji imamo 20 godina", zaključio je Novalić.