BiH
0

Novalić: Budžet FBiH će biti ponuđen do 31. marta

Piše: Er. M.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara (HDZ BiH) i potpredsjednici Melika Muhmutbegović (SDA) i Milan Dunović (DF) danas će obaviti razgovore sa kandidatima Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Demokratske fronte za ministre u Vladi Federacije BiH.

Prvi sastanak održan je sa kandidatima SDA za ministre u Vladi Federacije BiH, a sastanku je prisustvovao i Fadil Novalić, kandidat za premijera FBiH.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je da je danas obavljen dio konsultacija sa dijelom Vlade Federacije BiH i da vjeruje da će već nakon sutrašnjeg dana i potvrđivanja Vlade izvršna vlast moći zajedno raditi.

"Naša želja je bila da se danas međusobno upoznamo i razgovaramo. Svi smo osjetili pozitivnu energiju i spremnost za rješavanje problema Federacije BiH", kazao je Čavara.

Potpredsjednik Federacije BiH iz reda srpskog naroda, Milan Dunović kazao je da ne može konkretno odgovoriti na to da li će DF dati podršku HDZ-ovoj ministrici finansija, jer su danas samo obavljene konsultacije sa kandidatima.

"Za određene pozicije neophodna je saglasnost stranaka i to je posao predsjednika i Predsjedništva stranaka", rekao je Dunović.

Fadil Novalić, kandidat za premijera Vlade Federacije BiH, zadovoljan je kandidatima za ministra jer smatra da su to ljudi koji dolaze iz realnog sektora.

"Prva tri prioriteta nove Vlade bit će ekonomske reforme. Za te proritete je sastav Vlade odgovarajući", kazao je Novalić.

On je prokomentarisao i budžet Federacije BiH za koji je rekao da je 94 posto fiksiran, dok je samo 6 posto varijabilan.

"Mi i ako budemo mijenjali tih šest posto budžeta, mi to možemo uraditi za jedan dan. Dakle, budžet će sigurno biti ponuđen 31. marta, ali neće izgledati puno drugačije od sadašnjeg", zaključio je Novalić.

Aljoša Čampara, kandidat za ministra unutrašnjih poslova, kazao je da je veoma teško danas govoriti o resorima jer još uvijek nije potvrđena kandidatura ministara Vlade Federacije BiH.

"Razmišljali smo o promjenama u resorima, ali šta to planiramo uraditi saopćit ću nakon potvrđivanja", rekao je Čampara.

Počeo je sastanak sa kandidatima HDZ-a BiH, a kako je najavljeno, nakon završetka sastanka sa kandidatima HDZ-a, predsjednik i potpredsjednici obaviti će razgovor i sa ministarskim kandidatima Demokratske fronte.