BiH
0

Novaković: Predsjedavajući Komšić koristio nediplomatski rječnik prema Srbiji

FENA
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Momčilo Novaković optužio je danas predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića za korištenje nediplomatskog rječnika prema susjednoj Srbiji.

Komentirajući Komšićevu izjavu da bi premijer Srbije Vojislav Koštunica trebao da drži dalje prste od BiH, jer bi "mogao dobiti i po prstima i po nosu", Novaković izražava ogorčenje zbog Komšićevog "nediplomatskog rječnika prema susjednoj državi s kojom polovina BiH ima specijalne i paralelne odnose i prema državi koja je garant Dejtonskog sporazuma i mira na ovim prostorima.

"Tragično je da ovakve nediplomatske izjave dolaze od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, koji bi trebalo da kreira vanjsku politiku, a ne da produkuje diplomatske skandale sa susjednim državama", navodi Novaković u saopćenju.

On smatra da je ovo dokaz da u institucijama koje su zadužene za vanjsku politiku ima ozbiljnih problema, što potvrđuje i katastrofalno stanje u našoj diplomatsko-konzularnoj mreži.

"Predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić sigurno ima problema sa sopstvenim identitetom, jer njegov izbor nije plod političke volje hrvatskog naroda te zbog toga svoje frustacije liječi napadima na Srbe i državu Srbiju", stav je Novakovićev.

On poziva Komšića da "uime digniteta cijele BiH i Predsjedništva kojim trenutno predsjedava koriguje svoje izjave, a prijetnje zamijeni civilizovanim načinom diplomatske komunikacije".