BiH
0

Novaković i Šaraba uputili Prijedlog zakona o popisu stanovništva u BiH

FENA
Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Predstavničkom domu i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Momčilo Novaković i Slobodan Šaraba uputili su u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o popisu stanovništva u BiH.

Delegat Slobodan Šaraba je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da predloženi zakon predviđa da se popis stanovništva obavi 2011. godine, u godini kada je predviđeno da se popis stanovništva obavi u zemljama Evropske unije.

"S obzirom na veoma kratko vrijeme i na brojne obaveze koje treba da urade državni organi u BiH u vezi s popisom, očekujem podršku svih parlamentarnih stranaka pogotovo onih iz RS-a, prije svega SNSD-a i PDP-a koje su se u posljednje vrijeme veoma aktivno zalagale za popis stanovništva u BiH koji treba izvršiti u 2011. godini“, kazao je Šaraba.

Poslanik Momčilo Novaković je rekao da se ovaj prijedlog ni na koji način ne može i ne treba shvatiti kako nekakav predizborni trik ili kao pokušaj da se u izbornoj kampanji dođe do nekih političkih poena.

"Ako zaista želimo ovaj posao završiti 2011. godine onda je neophodno 2009. godine obezbijediti značajna sredstva. Da bi smo to mogli, prije svega, potrebno je usvojiti zakon prije usvajanja budžeta kako bi smo na bazi usvojenog zakona mogli napraviti potrebe za budžetskim sredstvima“, kazao je Novaković.

Kad se radi o finansijskim aspektima popisa, odnosno ovog zakona, neophodno je prije svega da, dodao je on, Agencija za statistiku napravi plan popisa, a onda na bazi tog plana popisa moguće je tačno utvrditi koliko će popis koštati.

Novaković je istaknuo kako ovaj zakon tretira jedno od najspornijih pitanja u prethodnom periodu u BiH „oko koga se do sada nismo slagali“.

Predloženim zakonom je predviđeno da se popisom osoba, između ostalih podataka, obuhvataju i nacionalnost, vjeroispovjest i maternji jezik.

Na novinarsko pitanje da li bi za njih bilo prihvatljivo da se popis stanovništva izvrši bez nacionalne i vjerske pripadnosti, Novaković je odgovorio da popis nema mnogo smisla ukoliko građani ne mogu da se u popisu izjasne u skladu s nacionalnom i vjerskom pripadnošću.

"Takav popis mislim da ne bi bio ni u skladu sa ustavnim principima ove zemlje“, kazao je Novaković.