"Ličnost godine"
0

Novak Đoković danas u Banjoj Luci

SRNA
Novak Đoković (Foto: AFP)
Novak Đoković (Foto: AFP)
Najbolji teniser svijeta i najpopularniji srbijanski sportista Novak Đoković danas će u Banjoj Luci prisustvovati tradicionalnoj manifestaciji "Ličnost godine", koju organizuje kompanija "Nezavisne novine".

Đoković i predsjednik Srbije Boris Tadić sastat će se i sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, potvrđeno je Srni u Kabinetu predsjednika Republike.

Svečana ceremonija dodjele priznanja Ličnost 2011. godine bit će održana u hotelu "Bosna", a prisustvovat će joj i predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić, te predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva Nebojša Radmanović.

Prema pisanju "Nezavisnih novina", Đoković je ove godine "zlatnim slovima" ispisao historiju srbijanskog, ali i tenisa zemalja bivše Jugoslavije, te uspio ono što nijedan teniser sa ovog podneblja nije - došao na najvišu stepenicu profesionalnog tenisa u vrijeme kada je ovaj sport prepun "gladijatora" poput Rafaela Nadala, Rogera Federera, Andyja Murrayja, Joa Wilfrieda Tsonga...

Đoković je, kada je imao samo četiri godine, sebe zamišljao na krovu svijeta i sa takvim stavom došao u teniski kamp na Kopaniku, koji je vodila slavna Jelena Genčić, žena koja je bila ključna figura i u uspjehu Monike Seleš. Četiri godine kasnije, dok su njegove ruke dovoljno ojačale da mogu na pravi način da koriste i kontrolišu teniski reket, talenat je počeo da izbija na vidjelo, što oštrom oku Genčićeve nije moglo da promakne.

"Ovo je najveći talenat koji sam videla poslije Monike Seleš", istakla je tada Genčićeva.

Na tenisku akademiju Nikole Pilića u Minhenu Đoković odlazi 1999. godine. Sa 14 godina postao je trostruki evropski šampion, a mjesec dana pošto je napunio 16 godina, na savjet Pilića, Đoković je ušao u profesionalne teniske vode. Kada je napunio 18 godina bio je u najboljih 100 na ATP listi, a dvije godine kasnije i treći na svijetu.
Đoković je 2007. godine osvojio pet jakih ATP turnira, a naredne četiri, od čega je svakako najjača grand slam titula na Australian openu. Godine 2009. osvojio je pet titula, a 2010. sa dva osvojena turnira i peharom Davis cupa sa Srbijom bila je samo najava za sportsku oluju vijeka.

Ovu godinu će svi pamtiti kao godinu kada je Nole pomeo sve pred sobom. Tri grand slam titule (Australian open, Wimbledon i US open) i sedam ATP turnira "lansirali" su ga na vrh svjetske liste, gdje sve do danas suvereno drži titulu najboljeg tenisera. Đoković je tako na upečatljiv način prekinuo vladavinu Rogera Federera i Rafaela Nadala, nanizavši 41. pobjedu bez poraza, što je treća najduža serija u istoriji tenisa.