Željeznice FBiH
0

Novac za PDV usmjeravaju na uplatu zdravstvenog osiguranja

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Povodom informacije koja je plasirana u javnosti da će Vlada FBiH uplatiti 950.000 KM za zdravstveno osiguranje željezničara, te da nema razloga za održavanje najavljenog štrajka, iz Željeznica FBiH saopćeno je da će taj iznos uplatiti Uprava ŽFBiH iz vlastitih sredstava, koja su bila namijenjena za izmirenje obaveza po osnovu PDV-a do 31. decembra 2012., a ne Vlada FBiH kako je izjavio resorni ministar Enver Bijedić.

"Istina je da ponovo Uprava ŽFBiH plaća obaveze koje je Vlada FBiH preuzela na sebe prema Zakonu o finansijskoj konsolidaciji Željeznica. Preusmjeravajući sredstva namijenjena za plaćanje PDV-a za uplatu zdravstvenog osiguranja, problem željezničara rješava se samo privremeno", saopćeno je.

Ističu da finansijska stabilnost preduzeća i dalje slabi, jer je upitno iz kojih sredstava će Uprava ŽFBiH izmiriti obaveze po osnovu PDV-a kad istekne već prolongirani rok.

Kao najveći problem navode to što željezničarima ni ovaj put nije dugoročno riješen problem zdravstvenog osiguranja, a uplata od 950.000 KM predstavlja samo privremeno "gašenje požara".

Podsjećaju da je Vlada FBiH kroz Zakon o finansijskoj konsolidaciji ŽFBiH u januaru 2009. ponudila rješenja za probleme željezničara po osnovu dugovanja za PIO/MIO i konkretno u ovom slučaju, za zdravstveno osiguranje za period od 1. januara 2008. do 31. decembra 2012.

"Vlada FBiH samo bi se trebala držati odredbi Zakona kojeg je sama donijela", saoppćeno je iz Službe za odnose s javnošću ŽFBiH.