Vlada FBiH donijela odluku
0

Novac od igara na sreću ide na socijalne projekte

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrdila je i uputila u parlamentarnu proceduru Nacrt Izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću. Navedene izmjene rezultat su potrebe da se drugačije nego do sada definira raspodjela sredstava iz ostvarenog prometa Lutrije BiH, kao i osiguraju sredstva za finansiranje organizacije Crvenog krsta.

Tako je predviđeno da 50 posto sredstava koja pripadaju Federaciji FBiH bude raspoređeno za finansiranje programa koji razvijaju amaterski sport, pomažu u rješavanju problema invalidnih osoba, u borbi protiv ovisnosti, kao i promociju socijalne i humanitarne djelatnosti, kulture i tehničke kulture, obrazovanja i odgoja mladih van institucija, te promociju i razvoj civilnog društva.

    Organizacije koje apliciraju za dodjelu sredstava zahtjev dostavljaju nadležnom federalnom ministarstvu najkasnije do kraja tekuće godine za sredstva za narednu godinu, koji se objedinjuju u Federalnom ministarstvu finasija. Na temelju ovih zahtjeva ovo ministarstvo će pripremiti jedinstven prijedlog raspodjele sredstava.

  Predložene izmjene predviđaju da uplatna mjesta igara na sreću budu povezana preko centralnog servera sa Poreznom upravom FBiH. Nacrtom zakona utvrđen je novi prekršaj, a odnosi se na kaznu za lice koje dozvoli pristup maloljetnim osobama kasinu, klubovima za igre na sreću i automatima, kao i kladionicama, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.